Ako urobiť šľahačku: 9 pravidiel, ktoré nesmiete vynechať

Existuje krajšia a chutnejšia príloha k vášmu obľúbenému dezertu ako kopček snehobieleho našľahaného smotanového krému s jahodou a mätou? Príprava domácej šľahačky vyžaduje len jednu ingredienciu, no aj napriek tomu môže byť samotný proces jej prípravy pre niektorých kuchárov odstrašujúci. Ako urobiť šľahačku a získať perfektný výsledok? Pozrime sa spolu na 9 pravidiel, ktoré nesmiete vynechať.

Mechanizmus šľahania smotany na šľahačku je pomerne jednoduchý. V skratke sa snažíte, aby sa tukové molekuly v tekutine spojili a naviazali na seba vzduch. Existujú niektoré pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať, aby bolo šľahanie čo najjednoduchšie a aby sa vaša šľahačka nepremenila na maslo. Ak tieto pravidlá budete dodržiavať, už nikdy nebudete musieť siahnuť po polotovarovej šľahačke v spreji alebo použiť stužovač.

ako urobiť šľahačku
Foto: Pexels

Ako urobiť šľahačku: 9 pravidiel, ktoré určite nevynechajte

  1. Smotana na prípravu šľahačky by mala obsahovať dostatočné množstvo tuku, minimálne 30 %.
  2. Smotanu môžete vyšľahať aj s inou krémovou zložkou, napríklad s kyslou smotanou alebo mascarpone – uistite sa však, že tieto suroviny taktiež obsahujú dostatočné množstvo tuku, inak sa vám ich vyšľahať nepodarí.
  3. Smotana by pred šľahaním mala byť čo najstudenejšia.
  4. Miska a metlička by mali byť taktiež studené. Ak máte čas, nechajte misku vychladnúť v chladničke a na šľahanie zvoľte sklenenú alebo kovovú misku.
  5. Na prípravu domácej šľahačky môžete použiť elektrický ručný mixér, stojanový mixér alebo metličku. To, ako dlho budete šľahačku šľahať musíte prispôsobiť nástroju, ktorý si zvolíte. Ak plánujete použiť metličku, čím väčšia je jej hlavica, tým menej úsilia budete musieť vynaložiť. Môžete použiť aj plochú metličku alebo vidličku z núdze, ale s týmito kuchynskými pomocníkmi bude trvať šľahanie omnoho dlhšie.
  6. Šľahajte pomaly a kontrolovane.
  7. Neprešľahajte to! Keď dosiahne pevnú textúru, prestaňte šľahať. Prešľahaný krém sa najskôr stane hrudkovitým a potom sa zmení na maslo.
  8. Myslite na to, že počas šľahania sa objem smotany približne zdvojnásobí.
  9. Smotana vyšľahaná kuchynským robotom nebude taká ľahká a nadýchaná ako smotana, ktorá je šľahaná ručne. Bude hustejšia, takže ak chcete šľahačkou potrieť napríklad tortu, použite práve tento spôsob.
ako urobiť šľahačku
Foto: Pexels

Veríme, že sa vám s dodržiavaním týchto pravidiel podarí pripraviť nadýchaná domáca šľahačka, ktorá sa bude majestátne vynímať napríklad na kúsku najlepšej čokoládovej bábovky alebo dozdobí váš nepečený jahodový cheesecake.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ