Ako na dokonalý bielkový sneh? Pozrite na naše finty
Bielkový sneh musí vedieť pripraviť každý amatérsky pekár alebo pekárka. Každého potrápil už minimálne raz, pretože stačí niekedy malá chybička a sneh sa nepodarí. Niekedy však netreba zúfať a situácia sa dá ešte zachrániť. Prečítajte si ako na to.
Na čo myslieť pred šľahaním
Miska, v ktorej sa chystáte šľahať bielkový sneh musí byť čistá, pozor najmä na zvyšky mastnoty. Zradnú sú najmä misky z plastu, používajte radšej kovové, nerezové, keramické alebo sklenené. Ak inú nemáte, tak umyte plastovú misku s použitím octu.
Vajíčka vždy vyberte z chladničky aspoň pol hodinku pred prípravou koláčov. Dôkladne oddeľte žĺtky a bielka, v bielkach nesmie ostať ani kúsok žĺtka! Ak neviete, čo so žĺtkami, ktoré vám ostanú, nechajte sa inšpirovať. Bielkový sneh šľahajte z vajec izbovej teploty. Celkovo pri pečení koláčov, treba dbať na izbovú teplotu chladných ingrediencií. Viac si o tom môžete prečítať v samostatnom článku o častých chybách pri pečení.
Proces šľahania snehu
Do bielok vždy pridajte malú štipku soli. Kryštáliky soli pomáhajú rozbíjať vzduchové bubliny, ktoré vznikajú pri šľahaní. Soľ pomáha, aby bol bielkový sneh stabilnejší.
Šľahanie začíname vždy na najnižších otáčkach. Intenzitu šľahania zvyšujeme postupne, keď bielky menia konzistenciu a začína sa tvoriť pena. Ak tvoríte bielkový sneh na Pavlovu tortu, tak cukor pridávame postupne počas šľahania. Niekto takto pripravuje aj snehové pusinky, avšak ak práškový cukor dôkladne preosejete, môžete ho pridať už na začiatku. Rovnako tiež platí, že začíname na nízkych otáčkach, ktoré postupne zvyšujeme. Pusinky však šľaháme nad parou, pre úplne rozbitie kryštálikov.
Ako zistíme, že je bielkový sneh dobre vyšľahaný?
Sú rôzne finty ako si overiť správne vyšľahaný sneh. Asi najznámejšou je, že misku preklopíme hore dnom a sneh sa nesmie ani pohnúť.
Ak pripravujeme sneh s cukrom, na pusinky či dezert Pavlova, tak okrem toho, že sneh musí byť tuhý, musí byť aj lesklý. Najlepšie si overíte jeho správnu konzistenciu tak, že metly, ktorými ste bielkový sneh šľahali zdvihnete. Sneh musí držať lesklú pevnú špičku, ktorá sa na vrchu môže jemne ohnúť, avšak naozaj len na tenučkom konci.
Ak váš sneh skončil ako neforemná hrudkovitá hmota, tak ste ho bohužiaľ prešľahali. Nezúfajte! Ešte sa bielkový sneh dá zachrániť a to tak, že k zmesi pridáte ešte jeden bielok – najlepšie izbovej teploty.
Ak hľadáte ďalšie užitočné rady ohľadom pečenia, mohlo by vás zaujímať či použiť pri pečení najmä vianočného pečiva maslo a či rastlinný tuk.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ