Recept na syrníky: Najchutnejší spôsob, ako začať víkendové ráno

Syrníky, hoci môžu na prvý pohľad pripomínať tradičné slovenské lievance, sa od nich líšia v mnohých aspektoch. Sú vyššie, hutnejšie a predovšetkým plné bielkovín vďaka tvarohu. Recept na syrníky je obľúbený v mnohých východoeurópskych kuchyniach a jeho príprava je veľmi jednoduchá. Servírujú sa najčastejšie s kyslou smotanou alebo jogurtom a sú výborným spôsobom, ako odštartovať vaše sladké víkendové ráno.

Recept na syrníky (tvarožníky)

Ingrediencie:

  • 500 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 2 veľké vajcia
  • 3-4 polievkové lyžice krupicového cukru (alebo podľa vašej chuti)
  • 3/4 pohára detskej krupice
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • masť alebo rastlinný olej na vyprážanie
  • kyslá smotana alebo jogurt na podávanie
  • ovocie na ozdobenie (voliteľné)

recept na syrníky
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Najprv si rukami rozrobte do väčšej misky tvaroh. Môžete ho aj pretrieť cez sito alebo rozmixovať, no niekomu môže vyhovovať práve konzistencia tvarohu v ceste s väčšími hrudkami.
  2. Do misky k tvarohu pridajte vajcia, cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Všetko spolu poriadne vymiešajte vidličkou. Postupne pridávajte krupicu s práškom do pečiva a miešajte, kým vám nevznikne hutnejšie cesto. Ak je cesto príliš riedke, pridajte ešte trochu krupice. Nechajte cesto aspoň 10 minút odpočívať.
  3. Pracovnú dosku alebo stôl posypte trochu múky. Vezmite malé množstvo cesta, vytvarujte z neho guľôčky a potom ich zľahka sploštite do tvaru placky alebo lievanca.
  4. Na panvici si rozohrejte masť alebo olej. Syrníky opražte na miernom ohni z každej strany približne po dobu 2-3 minúty alebo pokiaľ nebudú na povrchu zlatohnedé.
  5. Hotové syrníky podávajte teplé, potreté kyslou smotanou alebo jogurtom a ozdobte ich čerstvým ovocím.

Gurman TIP: Syrníky sú najlepšie, keď sú ešte teplé, pretože sú vtedy krásne nadýchané. Môžete ich pred servírovaním posypať ešte preosiatym práškovým cukrom alebo pokvapkať medom, ktorý im dodá dodatočnú sladkosť.

Mohlo by vás zaujímať: Čo s tvarohom si uvariť? Receptár slaných aj sladkých dobrôt

recept na syrníky
Foto: Pixabay

Syrníky sú vynikajúcim spôsob, ako začať deň alebo víkendové ráno, no určite vás nesklamú ani ako sladká bodka na záver vášho menu. Sú rýchle, jednoduché na prípravu a zaručene potešia každého milovníka sladkého. Vychutnajte si ich a nezabudnite na ne pridať bohatú vrstvu kyslej smotany alebo jogurtu pre váš dokonalý gurmánsky zážitok! Máte radi zdravé sladké raňajky, ktoré môžete servírovať aj ako dezert? Odhaľte aj náš fotorecept na ovocný chia puding.

Prečítajte si tiež: Čo na obed cez týždeň? Výber rýchlych receptov na každý deň

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ