
Ak na internete sledujete kulinárske trendy, pravdepodobne ste narazili na nový fenomén – zdravé cestoviny len z dvoch ingrediencií. Tieto jednoduché a zdravé cestoviny ľahko pripravíte len z dvoch ingrediencií, no ponúknu vám lahodnú a výživnú alternatívu k tradičným cestovinám. Nečudo, že sa tento recept stal populárnym na celom internete. Navyše si ho pripravíte ozaj rýchlosťou blesku!
Ako si pripraviť zdravé cestoviny len dvoch ingrediencií?
Ingrediencie:
- 1 hrnček hladkej múky
- uvarená brokolica alebo dozreté väčšie avokádo
- 2 polievkové lyžice vody
- 1 čajová lyžička soli
Postup:
- Začnite tým, že si rozmixujete avokádo alebo uvarenú brokolicu. Pokiaľ k avokádu bude potrebné pridať trochu vody, uvarená brokolica v sebe má dosť vláčnosti, čiže k nej pravdepodobne už nebudete musieť pridávať ďalšiu tekutinu.
- Vo všeobecnosti na prípravu týchto cestovín budete potrebovať na jeden hrnček hladkej múky približne 3 polievkové lyžice rozmixovaného avokáda alebo brokolice.
- Na pracovnej doske alebo vo väčšej miske zmiešajte dohromady múku s brokolicovým alebo avokádovým pyré, pridajte soľ a vypracujte rukami vláčne cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte viac vody. Ak je príliš lepkavé, pridajte trochu múky. Keď máte cesto vypracované, nechajte ho odpočívať približne 20 minút.
- Cesto si následne rozvaľkajte na pomúčenej doske a narežte ho na pásiky alebo na tvary cestovín podľa vašich preferencií. Môžete taktiež použiť špeciálne formičky na cestoviny alebo jednoducho narezať cestoviny pomúčeným nožom.
- Povarte zdravé cestoviny vo vriacej osolenej vode asi 4-5 minút, kým nevyplávajú na povrch.

Mohlo by vás zaujímať: Ako uvariť čerstvé cestoviny: Všetko, čo by ste mali vedieť
Gurman TIP: Zdravé cestoviny z avokáda či brokolice sa skvelo hodia pre vegánov, nakoľko pri ich príprave nie sú použité žiadne živočíšne produkty a ani vajíčka. Avokádo teda nie je len vynikajúcim zdrojom zdravých mononenasýtených tukov (dobrých tukov), ale je taktiež univerzálnou ingredienciou, ktorá sa výborne hodí ako náhrada za maslo, olej a vajcia pri pečení.
S čim podávať domáce zdravé cestoviny?
Domáce zdravé cestoviny sú ideálnym základom pre kreatívne recepty a možnosti ich podávania sú takmer neobmedzené. Môžete ich servírovať so zeleninovými omáčkami plnými farieb a chutí, lahodným pestom z bazalky alebo tradičnou paradajkovou omáčkou. Taktiež môžete zvoliť krémové smotanové omáčky alebo cestoviny z avokáda či brokolice podávať s grilovanou zeleninou a bylinkovým maslom. Nebojte sa a experimentujte s rôznymi chuťovými kombináciami, pokiaľ nenájdete tú, ktorá vás na tanieri dostane!
Prečítajte si tiež: Špagety Carbonara: Smotana do nich nepatrí, takto ich pripravíte ako pravý Talian!

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ