Špagety Carbonara: Smotana do nich nepatrí, takto ich pripravíte ako pravý Talian!

Špagety Carbonara sú jedným z neodolateľných jedál talianskej gastronómie. Ako ale pripraviť tento jednoduchý recept tak, aby chutil autenticky ako z pravej talianskej kuchyne? Jedným zo základných pravidiel je vynechať z ingrediencií smotanu, nakoľko krémovosť tohto jedla tkvie v správnom postupe prípravy. Prinášame vám recept krok za krokom, ako si urobiť dokonalé špagety Carbonara vo vašej kuchyni.

Špagety Carbonara recept

Ingrediencie:

  • 400 g špagiet
  • 150 g pancetty, nakrájanej na tenké prúžky (druh talianskej údenej slaniny z bôčika)
  • 3 žĺtky, plus 1 celé vajíčko
  • 2 bohaté hrste nastrúhaného parmazánu
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • soľ

špagety Carbonara
Foto: Pixabay

Postup:

1. Pripravte si ingrediencie vopred. Najprv nakrájajte dobre vyzretú pancettu na tenké prúžky a nastrúhajte parmazán na hrubom strúhadle.

2. Následne uvarte špagety v osolenej vode podľa pokynov na obale, kým nie sú pripravené al dente. Voda, v ktorej sa špagety varia, by podľa Talianov mala byť tak slaná, ako morská voda. Nebojte sa teda vodu dobre osoliť.

3. Pokiaľ sa špagety varia, na rozohriatej panvici orestujte pancettu, kým nebude krásne krehká a dobre prepečená. Slaninu môžete vybrať na papierový obrúsok, ktorý z nej odstráni prebytočnú mastnotu.

4. V hlbšom väčšom tanieri vymiešajte vidličkou vajíčko, žĺtky, nastrúhaný parmazán a čerstvo namleté čierne korenie. Táto zmes vytvorí krémovú omáčku, do ktorej nemusíte pridávať smotanu. Smotana v Carbonara recepte je navyše pre mnohých Talianov priam prehreškom.

5. Keď sú špagety uvarené, preložte ich priamo taniera s predpripravenou omáčkou. Tu ich dobre premiešajte, môžete pridať aj trochu vody z cestovín, aby sa omáčka stala ešte krémovejšou. Voda však nesmie byť vriaca, aby sa vajcia nezrazili a nevytvorila sa vám v cestovinách „praženica“.

6. Špagety Carbonara podávajte ihneď po príprave. Posypte ich kúskami pancetty, posypte ďalšou dávkou nastrúhaného parmazánu a okoreňte čerstvo nalmetým čiernym korením podľa chuti. Fotorecept na špagety Carbonara nájdete TU.

špagety Carbonara
Foto: Pixabay

Prečítajte si tiež: Domáce gnocchi: Pripravte si taliansku lahôdku len zo 4 ingrediencií

Gurman TIP: Keďže recept na špagety Carbonara obsahuje len pár ingrediencií, vyberte si tie najkvalitnejšie. Kvalita surovín je tu kľúčová. Odporúčame použiť špagety, vyrobené procesom ‚trafilatura al bronzo‘, vďaka čomu cestoviny získavajú drsný povrch, na ktorý sa dobre prichytávajú omáčky. Chuť čerstvo namletého korenia je taktiež pre Carbonara recepty typickou, a preto rozhodne nepoužívajte už vopred namleté korenie.

Mohlo by vás zaujímať: Omáčka na cestoviny so sušenými paradajkami

S touto autentickou receptúrou na špagety Carbonara sa môžete tešiť na jedlo, ktoré vás prenesie priamo do uličiek Ríma. Máte radi cestoviny? Potom si rozhodne pripravte aj náš chutný recept na zapekané cestoviny s lososom.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ