Špenátové knedle: Recept, v ktorom vám mäso chýbať nebude

Dnes si predstavíme lahodné špenátové knedle, recept, ktorý je nielen chutný, ale nebude vám v ňom chýbať ani mäso. Tento jednoduchý recept je skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia spestriť svoj jedálniček a zároveň si udržať zdravší životný štýl, napríklad aj počas veľkonočných sviatkov. A čo je ešte dôležitejšie, tieto špenátové knedle môžete pokojne servírovať aj na Veľký piatok, čo z nich robí ideálnu voľbu pre tradičné obdobie prísnejšieho pôstu.

Špenátové knedle – recept

Ingrediencie:

  • 6 – 8 rožkov (na tento recept môžete použiť aj zvyšky veky či toastového chleba)
  • 250 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľa (najemno nasekaná)
  • 3 hrste čerstvého špenátu alebo mrazený špenátový pretlak
  • 3 lyžice masla
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať, pažítka či kôpor

špenátové knedle recept
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Najprv si rožky nakrájajte na kolieska alebo kocky. Podobne ako pri príprave obľúbenej veľkonočnej plnky.
  2. Ďalej si vo väčšej miske zmiešajte mlieko a vajcia, ktoré dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej chuti.
  3. Na panvici si rozpustite maslo a orestujte na ňom jemne nasekanú cibuľu, kým nezmäkne a nezíská zlatohnedú farbu. Pridáme špenát a taktiež zarestujeme.
  4. V miske zmiešajte nakrájané rožky, mliečno-vaječnú zmes, orestovanú cibuľu a špenát. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo dohromady. Nechajte zmes na špenátové knedle odpočívať približne 15 minút. Zmes by mala byť tuhšia a mali by sa vám z nej dobre tvarovať guľky.
  5. Ak je zmes príliš riedka, pridajte do nej kopcovitú lyžicu strúhanky či hladkej bielej múky.
  6. V hrnci s osolenou vodou varíme knedle asi 15 – 20 minút, kým nevyplávajú na povrch a nezmäknú.
  7. Hotové knedle vyberte z vody a nechajte ich trochu odkvapkať. Podávajte teplé, posypané nasekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou či kôprom a preliate prepusteným maslom.

Mohlo by vás zaujímať: Veľkonočná plnka: Čo pridať do receptu, aby chutil ako od babičky?

špenátové knedle recept
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Špenátové knedle môžete podávať len s prepraženým maslom, no môžete si k nim pripraviť aj bešamelovú či sýtejšiu syrovú omáčku. V období mimo pôstu môžete toto jedlo obohatiť aj o opraženú slaninu alebo knedle servírovať ako prílohu k mäsovým pokrmom.

Hľadáte tip na ďalšie pôstne jedlo, ktoré si môžete pripraviť počas Veľkého piatku, no kľudne aj kedykoľvek počas roku, keď dostanete chuť na niečo ľahšie? Vyskúšali ste už niekedy placky zo strukovín? Vyskúšajte šošovicové placky, celý recept nájdete TU.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ