Ako uvariť čerstvé cestoviny: Všetko, čo by ste mali vedieť

S čerstvými cestovinami budete musieť zaobchádzať s väčšou opatrnosťou, ako tomu je, keď pripravujete tie sušené. Ako uvariť čerstvé cestoviny, ktoré si pripravíte doma alebo kúpite v obchode? Prečítajte si všetko, čo by ste mali vedieť pred tým, ako ich vložíte do vriacej osolenej vody.

Sušené cestoviny, ktoré nájdete na pultoch obchodov, sa po väčšine vyrábajú z tvrdšej pšeničnej semolinovej múky a vody. Výrobca ich vytvaruje a potom sa usušia, až pokiaľ nestvrdnú. Naopak, väčšina čerstvých cestovín sa vyrába z hladkej múky typu „00“ a vajec a následne sa tieto cestoviny varia ešte pokiaľ sú mäkké. Kvôli rozdielom v ingredienciách a štruktúre si vyžadujú čerstvé a sušené cestoviny trochu odlišné spôsoby prípravy. Dobrou správou je, že pripraviť perfektne uvarené čerstvé cestoviny nie je vôbec ťažké.

ako uvariť čerstvé cestoviny
Foto: Pexels

Kedy a ako uvariť čerstvé cestoviny?

Pri príprave čerstvých cestovín doma môžete prejsť priamo od tvarovania cestovín k ich samotnému vareniu. Avšak väčšina šéfkuchárov a starých mám by vám poradila, že dosiahnete lepšiu štruktúru a pomôžete cestovinám udržať si ich tvar, ak ich najprv trochu presušíte. Ak sa ponáhľate alebo vám nezáleží na tom, aby cestoviny udržali konkrétny tvar, môžete ich hneď začať variť.

Ak si kúpite čerstvé cestoviny v obchode, je najlepšie ich uvariť čo najskôr. Ideálne ešte v ten istý deň ako si ich prinesiete domov. Neviete totiž kedy boli cestoviny vyrobené, ako dlho boli sušené alebo ako dlho boli uložené v chladiacom pulte obchodu. Väčšina čerstvých cestovín navyše obsahuje vajcia, takže ich je vhodné uvariť čo najskôr, aby bola zaručená ich bezpečnosť a čerstvosť.

ako uvariť čerstvé cestoviny
Foto: Pexels

Uvaria sa čerstvé cestoviny rýchlejšie?

Ak ste zvyknutí sušené cestoviny variť v priemere 10 minút, čerstvé cestoviny vás pravdepodobne prekvapia. V závislosti na tvare, veľkosti a tom či sú plnené alebo nie, sa čerstvé cestoviny varia v intervale medzi dvoma a piatimi minútami. Podieľa sa na tom fakt, že sušené cestoviny sú tvrdé a neobsahujú takmer žiadnu tekutinu. Čerstvé cestoviny obsahujú oveľa viac vlhkosti, a preto nepotrebujú tak dlhý čas varenia na absorbovanie vody a ich rehydratáciu a zmäknutie.

Ako uvariť čerstvé cestoviny, aby chutili lahodne

Vodu veľkoryso osoľte, priam akoby ste cestoviny varili v morskej vode. Pravdepodobne ste už počuli, že je nevyhnutné dôkladne osoliť vodu, v ktorej varíte cestoviny, a to je pravda – ale keď ide o čerstvé cestoviny, tie znesú soli ešte viac. Čerstvé cestoviny sa navyše varia vo vode oveľa kratšiu dobu. Takže majú o to menej času na absorbovanie slanosti.

ako uvariť čerstvé cestoviny
Foto: Pexels

Čerstvé cestoviny sú taktiež citlivejšie na zaobchádzanie ako tie sušené. Jemne ich ponorte do vody namiesto toho, aby ste ich tam temperamentne hodili. Ak varíte veľké množstvo čerstvých cestovín, uvarte ich radšej postupne, vo viacerých dávkach. Čerstvé cestoviny majú lepkavejšiu a jemnejšiu štruktúru, preto sa jednoduchšie prilepia o dno hrnca. Nezabudnite ich počas varenia viackrát premiešať, ideálne drevenou varechou.

Ako zistiť, kedy sú čerstvé cestoviny už hotové?

Možno ste počuli, že čerstvé cestoviny sú hotové, keď začnú plávať na hladine vriacej vody. A hoci to môže byť orientačný znak, nie je to stopercentne spoľahlivá metóda. Najlepšie je ochutnať ich. Po približne dvoch minútach varenia si vezmite kúsok cestoviny a ochutnajte ju. Na rozdiel od sušených cestovín tu nezískate chuť a textúru „al dente“. Ak po dvoch minútach čerstvé cestoviny ešte nie sú hotové podľa vášho vkusu, skontrolujte ich znovu po 30 sekundách, kým nebudú hotové.

recepty cestoviny
Foto: Pexels

Čerstvé cestoviny vám ulahodia svojou chuťou a potešia na tanieri celú vašu rodinu. Ak si dáte tú námahu pripraviť si ich doma, vedzte, že sa k nim ideálne snúbi chuť omáčky z mletého mäsa alebo omáčka so sušenými paradajkami. Vyskúšajte spolu s nami všetky najlepšie talianske recepty na cestoviny.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ