Ako pripraviť omeletu? Takto vám zachutí aj na obed či večeru

Omeleta je jednoduché, rýchle a chutné jedlo, ktoré si môžete za pár minút pripraviť kedykoľvek počas dňa. Je to skvelá voľba na ľahšie raňajky, ale aj obed alebo dokonca lahodnú večeru, keď nestíhate variť. V našom článku sa pozrieme na kroky, ako pripraviť omeletu a zároveň sa dozviete niekoľko tipov a trikov, ako ju expresne premeniť aj na plnohodnotné hlavné jedlo.

Ako pripraviť omeletu? Základný recept zvládnu ľavou zadnou aj úplní začiatočníci

Ingrediencie:

  • 2-3 vajcia
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olej alebo maslo na smaženie
  • náplň podľa vašej preferencie (napríklad syr, zelenina, šunka, uvarené kuracie mäso)

Postup:

  1. V miske rozbite vajcia a dobre ich vymiešajte vidličkou alebo metličkou. Dochuťte soľou a ideálne čerstvo namletým čiernym korením.
  2. Ak plánujete pridať do omelety aj náplň, pripravte ju teraz. Nakrájajte syr (napríklad balkánsky alebo fetu), zeleninu a/alebo šunku na malé kúsky alebo plátky.
  3. Na rozohriatu panvicu (skvelo vám poslúži tá liatinová) s rozpáleným olejom alebo maslom nalejte vajcia. Pomaly miešajte vajcia so špachtľou alebo vidličkou, aby sa neprilepili na dno panvice. Keď sú vajíčka dobre premiešané, nechajte ich zatiahnuť sa, bez ďalšieho premiešavania.
  4. Keď sú vajcia takmer hotové a tuhé, pridajte náplň, no len na jednu polovicu omelety.
  5. Následne omeletu preložte na polovicu, opatrne zdvihnite jednu stranu omelety a preklopte ju cez náplň. Kľudne ju môžete zložiť na tretiny – najprv zdvihnite jednu tretinu a preklopte do stredu, potom preložte druhú tretinu.
  6. Omeletu podávajte ešte teplú. Môžete ju ozdobiť bylinkami alebo ďalšími prísadami podľa vášho výberu.

Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché zdravé polievky: 3 jarné recepty, ktoré varíme najradšej

ako pripraviť omeletu
Foto: Pixabay

Tipy a triky pre dokonalú omeletu, ktorú môžete servírovať aj ako hlavný chod

  1. Smažte omeletu na nízkej teplote, aby sa rovnomerne prepiekla a nedošlo k prepečeniu vonkajších strán a nedopečeniu vnútra.
  2. Ak chcete omeletu urobiť ešte krémovejšou, môžete pridať do vajec trochu mlieka alebo smotany na šľahanie.
  3. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi náplní, ako sú syr, šunka, uvarené nakrájané kuracie mäso, paradajky, paprika, špenát, jarná cibuľka alebo bylinky.

Gurman TIP: Primiešajte priamo do vajec pred prípravou omelety trochu smotany, bohatú dávku uvareného, nakrájaného alebo natrhaného kuracieho mäsa a za hrsť čerstvého špenátu. Omeletu ďalej pripravujte podľa základného receptu. Takto pripravenú omeletu môžete podávať na obed či večeru, spolu s jednoduchým zeleninovým šalátom alebo zemiakmi upečenými na plechu či v teplovzdušnej fritéze.

Prečítajte si tiež: Špenátové knedle: Recept, v ktorom vám mäso chýbať nebude

Ako vidíte, omeleta nie je len rýchlym raňajkovým jedlom – s trochou kreativity a pridaním ďalších chutných ingrediencií môže byť aj skvelým hlavným jedlom. Vyskúšajte tieto tipy a triky a vytvorte si vlastnú omeletu, ktorá vás poteší svojou chuťou, bohatosťou na bielkoviny aj jednoduchosťou prípravy.

ako pripraviť omeletu
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ