Teplovzdušná fritéza: Robíte tieto chyby pri jej používaní aj vy?

Teplovzdušná fritéza je v kuchyni výborným pomocníkom, a preto by bola škoda, keby ste ju nevyužívali optimálne. Ste zvedaví, či robíte niektoré zo základných chýb pri používaní teplovzdušnej fritézy? Pozrime sa bližšie na to, ako ich eliminovať a dosiahnuť, aby sa vaše recepty vždy podarili na jednotku.

Vysmážanie v teplovzdušnej fritéze síce patrí medzi jednoduché metódy prípravy jedál, no musíte byť obozretní, aby ste sa vyhli niekoľkým začiatočníckym chybám. V našom článku sa pozrieme na chyby pri používaní teplovzdušnej fritézy, ktoré môžu ovplyvniť výsledok vášho kulinárskeho úsilia.

Teplovzdušná fritéza: Aké chyby nerobiť pri jej používaní

1. Preplnenie košíka:

  • Problém: Vaše jedlo potrebuje dostatok priestoru, aby sa v teplovzdušnej fritéze vysmažilo, upieklo alebo len ohrialo rovnomerne. Ak košík fritézy jednoducho naplníte takpovediac na prasknutie, pravdepodobne bude váš pokrm pripravený nerovnomerne, a teda pokiaľ niektoré jeho časti budú hotové, iné môžu zostať surové.
  • Riešenie: V teplovzdušnej fritéze varte v malých dávkach, aby sa zabezpečila rovnomerná cirkulácia horúceho vzduchu a k všetkým potravinám sa dostalo potrebné teplo na dosiahnutie požadovanej chrumkavej textúry.
  • Gurman TIP: Ak je pre prípravu jedla pre celú vašu rodinu jednoducho košík až príliš malý, zaobsatrajte si model teplovzdušnej fritézy s väčšou kapacitou. Na to, koľko stravníkov plánujete obslúžiť, je však ideálne myslieť už pred samotnou kúpou teplovzdušnej fritézy.

2. Teplovzdušná fritéza taktiež potrebuje olej

  • Problém: Použitie správneho množstva oleja je kľúčom k dosiahnutiu požadovanej chrumkavej a hnedo-zlatistej textúry pri vysmážaní všeobecne. Príliš veľa alebo príliš málo oleja spôsobí, že vaše jedlo bude buď presušené alebo až príliš mastné, čomu sa samozrejme pri použití teplovzdušnej fritézy chceme vyhnúť.
  • Riešenie: Menej je niekedy viac. To platí aj pri oleji v teplovzdušnej fritéze, avšak nevyhýbajte sa používaniu oleja radikálne. Jedlo môžete omastiť dodatočne aj počas toho, ako sa vaše pokrmy budú pripravovať.

Mohlo by vás zaujímať: Aký je najlepší olej na vyprážanie? Tieto druhy rozhodne nepoužívajte

teplovzdušná fritéza
© annastories cez Canva.com

3. Preskočenie fázy predhrievania:

  • Problém: Podobne ako pri tradičných rúrach aj fritéza na vzduch potrebuje predhrievanie. Preskočenie tejto fázy môže ovplyvniť proces varenia a textúru vášho jedla.
  • Riešenie: Venujte čas predhriatiu fritézy podľa odporúčaní v recepte. To zabezpečí, že spotrebič bude dostatočne horúci a jedlo sa začne okamžite po vložení dnu pripravovať správnym spôsobom.

4. Neotáčanie jedla:

  • Problém: Pre rovnomerné vyprážanie v teplovzdušnej fritéze je dôležité, aby ste občas pretrepali alebo pootočili jedlo v košíku fritézy. Len tak zabezpečíte, že sa horúci vzduch dostane ku každému kúsku vašich pochúťok. Ak na otáčanie či jednoduché pretrepanie zabudnete, niektoré kúsky sa môžu vysmažiť slabo a bez zlatistej farby. Každopádne, techniku premiešania používame snáď v každom recepte a tie z teplovzdušnej fritézy nie sú výnimkou.
  • Riešenie: Nezabúdajte jedlo v teplovzdušnej fritéze otáčať. Tak zabezpečíte, že všetky strany pokrmu budú rovnomerne vystavené horúcemu vzduchu.
  • Gurman TIP: Otáčajte jedlo v teplovzdušnej fritéze pravidelne, no neotvárajte ju za týmto, či akýmkoľvek iným účelom až príliš často. Mohli by ste tak neumyselne znižovať teplotu v spotrebiči.

Mohlo by vás zaujímať: Chrumkavé cibuľové krúžky: Ako ich vysmažiť, aby neboli mastné

teplovzdušná fritéza
© Imágenes de Hugo Alejandro Salazar cez Canva.com

5. Nesprávne nastavenie teploty:

  • Problém: Nastavenie nesprávnej teploty v teplovzušnej fritéze môže viesť k nedovarenému alebo prihorenému jedlu.
  • Riešenie: Dodržujte odporúčanú teplotu pri konkrétnych receptoch. Ak experimentujete, začnite so strednou teplotou a tú ďalej podľa potreby upravujte.

Vyvarovaním sa týchto častých chýb môžete využiť potenciál vašej teplovzdušnej fritézy a tešiť sa z jedál, ktoré sú nielen zdravšie, ale aj nesmierne chutné. Chystáte sa v teplovzdušnej fritéze pripraviť dokonalé domáce hranolky? Potom určite pred vysmážaním hranoliek nezabudnite na túto vec.

Prečítajte si tiež: Hrnce z nehrdzavejúcej ocele: 5 jedál, ktoré by ste v nich nemali variť

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ