
Polievky sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálnička. Navyše v nich zužitkujete sezónnu jarnú zeleninu, keď vám chýba inšpirácia, čo pripraviť z medvedieho cesnaku, špenátu, póru či šťaveľa. Naše recepty na jednoduché zdravé polievky sú navyše úplne jednoduché na prípravu a nezostane vám po nich ani kopa špinavého riadu. Tu sú tri najobľúbenejšie možnosti, ktoré by ste mali určite vyskúšať!
Jednoduché zdravé polievky: Ktoré si pripraviť zo sezónnych surovín na jar?
1. Špenátový krém so šťaveľom
Ingrediencie:
- 1 veľká cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 500 g čerstvého špenátu
- 300 g čerstvého šťaveľa
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 šálky smotany na šľahanie (voliteľné)
- 1 vajíčko (voliteľné)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej alebo maslo
Postup:
- Na panvici na oleji alebo masle osmažte cibuľu a cesnak do sklovita.
- Pridajte čerstvý špenát šťavel a nechajte ich zarestovať sa a zmäknúť.
- Postupne pridávajte zeleninový vývar a nechajte polievku variť približne 15-20 minút.
- Dochutíme polievku soľou a čiernym korením podľa chuti a pridáme do nej rozhabarkované vajíčko.
- Polievku môžete nechať trochu vychladnúť a rozmixovať ju na krém, ak sa rozhodnete pre tento postup, vajíčko môžete vynechať.
- Ak chcete, môžete na záver do polievky pridať aj smotanu na šľahanie pre extra krémovú textúru.
- Podávajte s opraženými chlebovými krutónmi či vajíčkom na mäkko.
Prečítajte si tiež: Ako variť vajcia? Tipy a triky, s ktorými dosiahnete dokonalý výsledok

2. Pórová polievka s medvedím cesnakom
Ingrediencie:
- 2 väčšie póry (nasekané na kolieska)
- 2 zemiaky (nasekané na kocky)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 1 liter zeleninového vývaru
- čerstvý tymian, medvedí cesnak a petržlen na dochutenie
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Na panvici osmažte cibuľu a pór, kým nezískajú sklovitý vzhľad.
- Pridajte nakrájané zemiaky, zalejte zeleninovým vývarom a nechajte variť, kým zemiaky nezmäknú (cca 20 minút).
- Dochutíme soľou, čiernym korením a čerstvými bylinkami.
- Polievku môžete aj rozmixovať, všetko záleží od vašich preferencií, a teda či chcete v polievke „priznať“ pór alebo máte radšej krém.
- Podávajte pórkovú polievku ešte horúcu s čerstvým chlebom, opečenou slaninkou či krutónmi. Zakvapnúť ju pri servírovaní môžete smotanou na šľahanie alebo vegánskou verziou smotany.
Mohlo by vás zaujímať: Ako očistiť pór: Zbavte ho skrytých nečistôt aj medzi vrstvami

3. Zemiakovo-zeleninový krém
Ingrediencie:
- 3 veľké zemiaky (olúpané a nakrájané na kocky)
- 2 mrkvy (olúpané a nakrájané na kolieska)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1/2 šálky mlieka alebo smotany na šľahanie
- čerstvý tymian a koriander na dochutenie (môžete pridať aj nadrobno nasekaný šťaveľ či medvedí cesnak)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Na panvici osmažte cibuľu, zemiaky a mrkvu, kým sa neorestujú.
- Pridajte zeleninový vývar a nechajte variť, kým zemiaky a mrkva nezmäknú (cca 20 minút).
- Použite mixér na vypracovanie hladkej krémovej textúry.
- Pridajte mlieko alebo smotanu na šľahanie, dôkladne premiešajte a nechajte prevrieť ešte približne na 2 minútky.
- Polievku na záver dochuťte soľou, čiernym korením a nasekanými čerstvými bylinkami podľa vašej chuti.
Prečítajte si tiež: Recept na jablčný ocot: Zázrak pri jarnom detoxe, ale aj upratovaní

Tieto jednoduché zdravé polievky vám pomôžu pripraviť chutné a výživné jedlo pre seba, ale aj celú rodinu. Naše recepty sa tešia sa obľube nielen pre svoju jednoduchosť, ale aj pre bohatú chuť a využitie sezónnej zeleniny, medzi ktorú patrí aj medvedí cesnak. Aké recepty, si okrem polievky, z medvedieho cesnaku pripraviť? To sa dozviete v tomto našom článku.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ