Jednoduché zdravé polievky: 3 jarné recepty, ktoré varíme najradšej

Polievky sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálnička. Navyše v nich zužitkujete sezónnu jarnú zeleninu, keď vám chýba inšpirácia, čo pripraviť z medvedieho cesnaku, špenátu, póru či šťaveľa. Naše recepty na jednoduché zdravé polievky sú navyše úplne jednoduché na prípravu a nezostane vám po nich ani kopa špinavého riadu. Tu sú tri najobľúbenejšie možnosti, ktoré by ste mali určite vyskúšať!

Jednoduché zdravé polievky: Ktoré si pripraviť zo sezónnych surovín na jar?

1. Špenátový krém so šťaveľom

Ingrediencie:

  • 1 veľká cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 300 g čerstvého šťaveľa
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie (voliteľné)
  • 1 vajíčko (voliteľné)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olej alebo maslo

Postup:

  1. Na panvici na oleji alebo masle osmažte cibuľu a cesnak do sklovita.
  2. Pridajte čerstvý špenát šťavel a nechajte ich zarestovať sa a zmäknúť.
  3. Postupne pridávajte zeleninový vývar a nechajte polievku variť približne 15-20 minút.
  4. Dochutíme polievku soľou a čiernym korením podľa chuti a pridáme do nej rozhabarkované vajíčko.
  5. Polievku môžete nechať trochu vychladnúť a rozmixovať ju na krém, ak sa rozhodnete pre tento postup, vajíčko môžete vynechať.
  6. Ak chcete, môžete na záver do polievky pridať aj smotanu na šľahanie pre extra krémovú textúru.
  7. Podávajte s opraženými chlebovými krutónmi či vajíčkom na mäkko.

Prečítajte si tiež: Ako variť vajcia? Tipy a triky, s ktorými dosiahnete dokonalý výsledok

jednoduché zdravé polievky
Foto: Pixabay

2. Pórová polievka s medvedím cesnakom

Ingrediencie:

  • 2 väčšie póry (nasekané na kolieska)
  • 2 zemiaky (nasekané na kocky)
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • čerstvý tymian, medvedí cesnak a petržlen na dochutenie
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Na panvici osmažte cibuľu a pór, kým nezískajú sklovitý vzhľad.
  2. Pridajte nakrájané zemiaky, zalejte zeleninovým vývarom a nechajte variť, kým zemiaky nezmäknú (cca 20 minút).
  3. Dochutíme soľou, čiernym korením a čerstvými bylinkami.
  4. Polievku môžete aj rozmixovať, všetko záleží od vašich preferencií, a teda či chcete v polievke „priznať“ pór alebo máte radšej krém.
  5. Podávajte pórkovú polievku ešte horúcu s čerstvým chlebom, opečenou slaninkou či krutónmi. Zakvapnúť ju pri servírovaní môžete smotanou na šľahanie alebo vegánskou verziou smotany.

Mohlo by vás zaujímať: Ako očistiť pór: Zbavte ho skrytých nečistôt aj medzi vrstvami

jednoduché zdravé polievky
Foto: Pixabay

3. Zemiakovo-zeleninový krém

Ingrediencie:

  • 3 veľké zemiaky (olúpané a nakrájané na kocky)
  • 2 mrkvy (olúpané a nakrájané na kolieska)
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1/2 šálky mlieka alebo smotany na šľahanie
  • čerstvý tymian a koriander na dochutenie (môžete pridať aj nadrobno nasekaný šťaveľ či medvedí cesnak)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Na panvici osmažte cibuľu, zemiaky a mrkvu, kým sa neorestujú.
  2. Pridajte zeleninový vývar a nechajte variť, kým zemiaky a mrkva nezmäknú (cca 20 minút).
  3. Použite mixér na vypracovanie hladkej krémovej textúry.
  4. Pridajte mlieko alebo smotanu na šľahanie, dôkladne premiešajte a nechajte prevrieť ešte približne na 2 minútky.
  5. Polievku na záver dochuťte soľou, čiernym korením a nasekanými čerstvými bylinkami podľa vašej chuti.

Prečítajte si tiež: Recept na jablčný ocot: Zázrak pri jarnom detoxe, ale aj upratovaní

jednoduché zdravé polievky
Foto: Pixabay

Tieto jednoduché zdravé polievky vám pomôžu pripraviť chutné a výživné jedlo pre seba, ale aj celú rodinu. Naše recepty sa tešia sa obľube nielen pre svoju jednoduchosť, ale aj pre bohatú chuť a využitie sezónnej zeleniny, medzi ktorú patrí aj medvedí cesnak. Aké recepty, si okrem polievky, z medvedieho cesnaku pripraviť? To sa dozviete v tomto našom článku.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ