Ako nepribrať počas Vianoc? Odľahčite vaše sviatočné recepty
Blíži sa obdobie Vianoc, a teda čas pohody, radosti a samozrejme chutného jedla. Mnohých pri štedrovečernej tabuli potrápi otázka, ako si užiť vianočné dobroty bez obáv o prírastok na váhe. Máme pre vás niekoľko tipov, ako nepribrať počas Vianoc. Odľahčite vaše vianočné menu a zároveň si vychutnajte všetky vaše obľúbené tradičné pokrmy, ktoré od nepamäti patria k slovenským sviatkom.
Ako nepribrať počas Vianoc? Pripravte vaše sviatočné jedlá v odľahčenej verzii
Kapustnica ukrýva množstvo kalórií v údeninách
Pri príprave vianočnej kapustnice dbajte na to, aby ste znížili množstvo klobás a tučného mäsa pri jej varení. Kyslá kapusta je veľmi zdravá surovina, s minimom kalórií, nechcené kilogramy sa ukrývajú práve v údeninách. Ak ste už pridali do hrnca značné množstvo klobások, nekrájajte ich na kolieska, ale povarte ich v celku, uvoľní sa z nich tak menej tuku. Tuk môžete zároveň z už uvarenej kapustnice odobrať, vďaka tejto finte.
Zárukou toho, že vaša kapustnica nebude dôvodom vášho priberania je pripraviť si jej bezmäsitú verziu. Pridávate do kapustnice smotanu na jej zjemnenie? Zvoľte tú s nižším percentom tuku alebo ju úplne vynechajte. Dajte si pozor aj na množstvo pečiva, domácich opekancov či sladkého koláča, ktorý ku kapustnici skonzumujete v podobe prílohy. Aj tu platí, že „všetko s mierou“, je najlepšou cestou, ako počas Vianoc nepribrať.
Ako nepribrať počas Vianoc? Dajte si pozor na zemiakový šalát
Zemiakový majonézový šalát je kalorickou bombou, najmä ak si na ňom radi pochutnávate spoločne s klobáskou uvarenou v kapustnici. Buď k tomuto typickému vianočnému šalátu servírujte len ľahšiu dusenú rybu alebo zatočte s množstvom kalórií už pri jeho príprave. Namiesto zemiakov do neho môžete pridať uvarený nakrájaný zeler, čím získate nízkosacharidový pokrm. Taktiež môžete majonézu nahradiť gréckym jogurtom alebo obe tieto finty použiť v pomere pol na pol, a teda zeler zmiešať so zemiakmi a jogurt s majonézou.
Mohlo by vás zaujímať: Najlepší zemiakový šalát. Výber rôznych druhov + TIPY
Pečiete sladké vianočné koláčiky? Ide to aj zdravšie
Tí, ktorí sladké pečivo nepreferujú, majú počas sviatkov vyhraté. Na druhej strane ich môže zlákať slané drobné pečivo, ktoré taktiež patrí na hojne prestretý vianočný stôl. Keď chcete vianočné pečivo upiecť zdravšie, použite celozrnnú múku, namiesto tej bielej alebo tieto dva druhy múky zmiešajte v pomere, ktorý vám bude vyhovovať. Množstvo cukru v receptoch na koláčiky môžete znížiť vďaka týmto tipom. Orechy majú viac kalórií, no z receptov ich nevynechávajte, nakoľko obsahujú tuky prospešné pre vaše zdravie.
Mohlo by vás zaujímať: Vianočné pečivo: Koľko druhov upiecť na sviatky?
Ryba na sviatočnom stole nemusí plávať v oleji
Bez ohľadu na to, aký druh ryby na váš sviatočný stôl pripláva, nemusíte ju len vysmážať. Rovnako chutne môžete kapra, lososa či iný druh ryby pripraviť, keď filety upečiete v rúre na masle s olivovým olejom a bylinkami. Na tučnejšie druhy rýb, akými je napríklad sumček nemusíte použiť pri pečení veľké množstvo tuku. Postrážte si však čas pečenia, aby ste váš hlavný vianočný chod nepresušili. Podávate na Vianoce aj rezne? Upečte ich v rúre. Ak sa nechcete vzdať vyprážania, kalórie ušetríte vypražením tofu syra namiesto bravčového tučnejšieho mäsa. Tofu však nemusí na sviatočnom stole ulahodiť každému, no potešia sa mu vegáni. Objavte viac vegánskych vianočných receptov.
Nezabudnite, že kľúčom k udržaniu rovnováhy je neprejedanie sa a pohyb. Užívajte si sviatočné jedlo s radosťou a bez zbytočných obáv s našimi tipmi na odľahčené sviatočné menu. Medzi sviatkami si môžete pripraviť nízkosacharidové jedlá, vďaka ktorým sa opäť budete cítiť fit a vo forme.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ