Druhy pizze: Poznáte ich všetky? Otestujte sa s nami

Pizza je jedným z najuniverzálnejších a najobľúbenejších jedál na svete. Jedným z kľúčových prvkov, ktoré vytvárajú jej charakteristický štýl a chuť, je druh cesta, ktoré sa pri príprave používa. Každý druh pizze tak má jedinečnú textúru a poskytuje iný chuťový zážitok. Pozrime sa spoločne na rôzne druhy pizze. Poznáte ich všetky?

Kto by si rád nepochutil na čerstvo upečenej pizzy so svojimi obľúbenými prílohami. Variácie pizze sa rôznia naprieč krajinami. S nekonečným množstvom kombinácií cesta, základov a obložení existuje pestrý svet pizze, ktorý určite stojí za objavovanie. Ochutnali ste už všetky z nasledujúcich druhov pizze? Kľúčovým prvkom, ktorý ich rozdeľuje je najmä ich korpus.

1. Neapolská pizza s tenkým cestom

Tento tradičný taliansky štýl cesta je známy svojou tenkou a plynulou hrúbkou s jemne nadvihnutým okrajom. Cesto sa pripravuje z jednoduchých zložiek – múka, voda, droždie a soľ. Neapolský štýl pizze je často obložený len s minimálnym množstvom ingrediencií (napr. pizza Marinara, Margherita) ako je paradajková omáčka, mozzarella, bazalka a olivový olej.

druhy pizze
Foto: Pixabay

2. „Obrátená“ pizza Chicago štýlu

Chicagsky štýl pizze je známy svojim hrubým a hutným korpusom, ktorý sa často pečie v plechu s vysokým okrajom. Táto pizza je vlastne viac podobná cestovinám, pretože obsahuje väčšie množstvo cesta a syra. Chicago pizza je tradične obložená v opačnom poradí, pričom sa na cesto nanáša najprv syr, potom prílohy a až nakoniec paradajková omáčka.

3. Populárna pizza na štýl New York

New York štýl pizze je charakteristický hrubším a mäkkým cestom. Cesto sa vyrába s vysokým obsahom vody, čo mu dodáva jedinečnú textúru. Táto pizza je často veľká, narezaná na trojuholníky a doplnená rôznymi prílohami, ako sú syry, údeniny, huby, olivy či zelenina.

druhy pizze
Foto: Pexels

4. Sicílska pizza

Pizza štýlu Sicília, známa aj ako „sfincione,“ ponúka hrubý plát mäkkého, po okrajoch chrumkavého cesta s robustnou paradajkovou omáčkou. Táto pizza sa servíruje nakrájaná na štvorce a podáva sa často bez syra alebo so syrom pod omáčkou, aby sa zabránilo vysušeniu cesta. Sicílske pizze sú často zdobené kúskami paradajok, cibuľou, ančovičkami a bylinkami.

Mohlo by vás zaujímať: Nízkosacharidová pizza: Ako pripraviť výborný korpus?

Druhy pizze: Ktorému dávate prednosť vy?

Pestrý svet pizze ponúka nespočetné možnosti a štýly cesta pridávajú každej pizzi vlastnú jedinečnú chuťovú dimenziu. Poznali ste všetky druhy pizze? Bez ohľadu na to, či ste fanúšikom tenkého a krehkého korpusu alebo preferujete hrubé a hutné cesto, pizza uspokojí vaše chute. Chystáte sa pripraviť si pizzu doma? Vyskúšajte náš recept na domácu pizzu.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ