Druhy olivového oleja: Spoznajte výhody každého z nich

Olivový olej je jedným z najstarších a najzdravších druhov olejov. Je známy najmä pre svoje mnohé zdravotné výhody a vynikajúcu chuť v studenej kuchyni. Existuje viacero druhov olivového oleja, pričom každý má svoje vlastné charakteristiky, použitie a výhody. V našom článku sa pozrieme na rôzne druhy olivového oleja a zistíme, aký je medzi nimi rozdiel.

Druhy olivového oleja: Poznáte ich všetky?

1. Extra panenský olivový olej: Tento typ je považovaný za najkvalitnejší a je získavaný priamo z olív mechanickým lisovaním. Zachováva si tak všetky prírodné chute a arómy olív. Je ideálny na studené jedlá, ako sú šaláty, marinády a všestranné dochutenie. Jeho vysoký obsah antioxidantov a zdravých tukov robí z extra panenského olivového oleja skvelú voľbu pre zdravú stravu. Extra panenský olivový olej je ideálnym na dochutenie letného gréckeho šalátu alebo uhorkového tzatziki.

2. Panenský olivový olej: Tento olej je taktiež získavaný mechanickým lisovaním, avšak obsahuje trochu vyšší obsah acidity ako extra panenský olivový olej. Má miernejšiu chuť a môže byť vhodný na varenie a pečenie pri stredne vysokých teplotách.

druhy olivového oleja
Foto: Pixabay

3. Rafinovaný olivový olej: Tento druh oleja je vyrobený z rafinovaného extra panenského oleja. Týmto procesom sa odstráni zápach a chuť, čím sa olej stáva vhodným na varenie pri vyšších teplotách. Avšak tým, že je rafinovaný, môže stratiť niektoré z prírodných zložiek a zdravotných benefitov, oproti extra panenskému olivovému oleju.

4. Olivový olej zmiešaný s inými olejmi: Niektoré olejové zmesi obsahujú olivový olej spolu s inými rafinovanými olejmi. Tieto zmesi môžu byť cenovo dostupnejšie, avšak nemusia mať rovnaké zdravotné výhody ako čistý extra panenský olivový olej.

5. Upravený olivový olej POMACE: Typ POMACE je olivový olej najnižšej kvality. Je extrahovaný zo zbytkov, ktoré zostanú po lisovaní olív. Pretože je extrahovaný len zo zbytkov, je následne tento olej zmiešaný s malou časťou panenského oleja, aby sa zlepšila jeho kvalita. Kvôli tomuto problému je najlacnejší na trhu a je vhodný len na varenie pri vysokých teplotách.

druhy olivového oleja
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Ryža v chladničke: Vedeli ste, koľko dní v nej môže zostať?

Pri výbere olivového oleja je dôležité zvážiť, na čo ho plánujete použiť. Pre studené pokrmy a maximálnu chuť si vyberte extra panenský olej. Pre varenie a pečenie pri stredných teplotách je panenský olej dobrým kompromisom. Dôležité je sledovať kvalitu, ale aj pôvod oleja, aby ste mali istotu o jeho pravosti a kvalite. Zistite taktiež, ako správne používať a skladovať oleje a tuky.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ