Avokádové pomazánky: Chuťovky na desiatu či rýchlu večeru

Avokádo je univerzálnou surovinou, ktorá môže zdravo obohatiť váš jedálniček aj vďaka svojej krémovej textúre. Nakoľko avokádo nemá samo o sebe až tak výraznú chuť, avokádové pomazánky sú ľahké, no maslové v textúre a vyniknú v nich aj iné ingrediencie. Navyše sú recepty na nasledujúce „zelené“ nátierky plné živín, čo ich robí ideálnym jedlom na raňajky, desiatu, olovrant alebo aj rýchlu večeru.

Avokádové pomazánky: Základom je dokonalé avokádo

Ako si v obchode vybrať to najlepšie avokádo?

Pri výbere avokáda v obchode je dôležité zamerať sa na jeho zrelosť. Najhoršie, čo sa vám môže stať pri príprave avokádovej pomazánky je, že sa vám v rukách ocitne nezrelé avokádo, ktoré sa nabude dať vypracovať do požadovanej textúry. Navyše aj chuť takéhoto avokáda je mdlá a jeho konzistencia postráda krémovosť. Vyberajte si preto avokádo obozretne. Malo by byť mierne pružné pri ľahkom stláčaní, ale nie príliš tvrdé ani veľmi mäkké. Farba avokáda by mala byť tmavá a plod by mal byť ideálne označený so štítkom „ready to eat“. V konečnom dôsledku prezreté avokádo s hnedými časťami „ukryjete“ v nátierke jednoduchšie ako to nezrelé.

Máte doma ešte nezrelé avokádo?

Ak potrebujete, aby vaše avokádo rýchlejšie vyzrelo, nakoľko ste si kúpili to nezrelé, môžete ho umiestniť do papierového vrecka spolu s banánom alebo jablkom. Toto ovocie vypúšťa pri zrení etylén, plyn, ktorý urýchľuje proces zrenia. Umiestnite vrecko s avokádom na tmavé miesto pri izbovej teplote a nechajte ho tu dozrievať 1-2 dni. Následne by malo mať skvelú konzistenciu na prípravu guacamole či pomazánky.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na výborné avokádové guacamole

Avokádové guacamole
Foto: Gurman

Rýchle recepty na avokádové pomazánky

  1. Na spôsob klasického guacamole: Roztlačte zrelé avokádo s pretlačeným cesnakom, čerstvou limetkovou šťavou, nasekanou červenou cibuľou, paradajkami, soľou a čiernym korením podľa vašej chuti. Následne k zmesi môžete zapracovať jednu väčšiu polievkovú lyžicu jemného mäkkého tvarohu alebo cottage cheese.
  2. Avokádová pomazánka s vajcom: Roztlačte avokádo vidličkou a zmiešajte ho s nakrájaným uvareným vajcom, nasekanou petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou, soľou a čerstvo namletým čiernym korením. Pre extra dávku krémovosti môžete do nátierky pridať aj tavený syr.
  3. Avokádová nátierka so syrom feta: Rozpučte vaše avokádo a zmiešajte ho s nadrobeným syrom feta, čerstvým kôprom, olivovým olejom, soľou a korením. Ako náhrada za pravú fetu vám dobre poslúži aj balkánsky syr.
  4. Avokádový hummus s čili papričkou: Vložte avokádo spolu s predvareným cícerom do mixéra. Pridajte k zmesi lyžicu olivového oleja, trochu paradajkového pyré, rímsku rascu, pár kvapiek citrónovej šťavy, strúčik cesnaku a menšiu chilli papričku. Zmes rozmixujte do hladka a následne dobre osoľte.

Gurman TIP: Citrusová šťava, ako je citrónová alebo limetková, nielenže pridá avokádu osviežujúcu chuť, ale zabraňuje aj jeho oxidácii. To pomáha zabrániť rýchlemu zhnednutiu, ktoré je pre avokádo typické.

Prečítajte si tiež: Máte doma prezreté avokádo? 5 zaujímavých nápadov na jeho využitie

avokádové nátierky
Foto: Pixabay

S čím servírovať avokádové pomazánky?

Avokádové pomazánky najlepšie chutia na opečených plátkoch bieleho chleba alebo hriankach. Svoje miesto si však určite nájdu aj v bagetách alebo na celozrnných toastoch. Môžete ich tiež natrieť ako náplň do tortily, sendvičov alebo na dochutenie šalátov namiesto dressingu. Avokádový hummus môžete použiť aj do studeného cestovinového šalátu. Na ozdobenie nátierky môžete použiť čerstvú petržlenovú vňať, nakrájané paradajky, čerstvé bylinky alebo čierne sezamové semiačka.

Mohlo by vás zaujímať: 4 tajomstvá pre skladovanie avokáda: Ako zostane čerstvé?

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ