Pripálené jedlo: Ako ho môžete zachrániť, keď vám prihorí v hrnci či panvici?

Len na chvíľku ste si odskočili od sporáka a pri návrate vás nemilo prekvapil pripálený zápach či nebodaj dym? Nezúfajte, z času na čas sa to prihodí každému a pripálené jedlo môžete ešte zachrániť. Stačí, ak prihorenú časť dôkladne odstránite od zvyšku pokrmu. Ako na to? Poďme sa spoločne pozrieť na účinný postup, ako zachrániť pripálené jedlo.

Pripálené jedlo, to nie je len estetický problém, nakoľko prihorená časť potravín môže preniesť horkastú chuť a nepríjemný zápach aj na zvyšok jedla, ktoré by ešte mohlo byť vhodné na konzumáciu. Čo robiť, v prípade, ak sa vám jedlo prichytí o spodok hrnca či panvice?

Ako zachrániť pripálené jedlo

Prvým krokom je presunutie neprihoreného jedla na „čistú“ stranu

Po zložení panvice alebo hrnca z horáka či platne jemne presuňte varechou jedlo na tú stranu dna, kde sa nevyskytuje pripálenina. Dbajte na to, aby ste nijak zoškrabaním nerušili spálené kúsky prilepené o spodok hrnca.

Sklopte hrniec a pridajte vodu na pripálenú časť dna

Stranu hrnca, na ktorej sa nachádza jedlo nakloňte opačným smerom (držte ju vysoko), pridajte pár polievkových lyžíc vody na pripálené dno a potom zoškrabte spálené kúsky vareškou do vody.

Na pripálené jedlo pomôže aj papierová utierka

Vodu s pripálenými kúskami jedla odstránite následne z hrnca papierovou utierkou. Môžete ju držať aj kliešťami na grilovanie, podľa toho, čo je pre vás pohodlnejšie. Vodu s ňou vysajte a pripáleninu dôkladne zotrite, nakoľko aj malý pripálený kúsok môže pokaziť chuť celého pokrmu. Zopakujte tento postup na všetkých častiach pripáleného dna, a ak je to potrebné pokračujte vo varení.

pripálené jedlo
Foto: Pexels

Prečítajte si tiež: Ako vyčistiť rúru na pečenie: Ide to ľahko aj bez chemikálií

Gurman TIP: Pripáleninu z dna nemusíte odstraňovať výlučne tým spôsobom, že „dobré“ jedlo budete presúvať na neprihorenú časť dna. Pokrm môžete z hrnca/panvice preložiť do nového čistého hrnca/panvice a pokračovať vo varení. Ak však nemáte po ruke čistý či ďalší hrniec vhodnej veľkosti pre váš recept, odsunutie jedla na jeden bok a odstránenie pripálenín „za pochodu“ je výborným riešením.

Mohlo by vás zaujímať: Prskajúci olej pri vyprážaní: triky ako si nezašpiniť celý sporák

Aj skúseným kuchárom občas čosi prihorí, s týmto jednoduchým postupom však vždy môžete vyskúšať zachrániť vaše pokrmy. Presolili ste jedlo? Aj na túto nepríjemnosť existuje riešenie. Prečítajte si našich 5 tipov, ako zachrániť presolené jedlo.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ