Mäkkučké domáce bagety: Tento jednoduchý recept musíte vyskúšať

Domáce bagety s chrumkavou kôrkou a mäkkučkou striedkou sú lahodnou pochúťkou, ktorú si môžete pripraviť priamo v pohodlí svojej kuchyne. Obohaťte váš stôl čerstvo upečenými domácimi bagetkami, ktoré rozvoňajú váš domov a zasýtia. Nasledujúci jednoduchý recept vám ukáže, ako na to.

Túžite po chuti a vôni čerstvého pečiva, ktoré sa bude vynímať na vašom raňajkovom stole alebo milo prekvapí návštevu? Recept na domáce bagety je jednoduchý a keď ho raz vyskúšate, už viac nebudete chcieť pečivo, ktoré stojí celý deň v regáloch obchodu. Poďte si s nami pripraviť tie najlepšie mäkké bagetky.

domáce bagety
Foto: Pixabay

Domáce bagety – jednoduchý recept

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždia
  • 350 ml teplej vody
  • Olivový olej (na potretie)
  • Extra múka na posypanie dosky

Postup:

1. Príprava cesta

V veľkej miske si zmiešajte múku, soľ a sušené droždie. Postupne k suchým ingredienciám pridávajte teplú vodu a mieste, kým nedostanete mäkké cesto. Môžete použiť aj čerstvé droždie a pripraviť z neho kvások.

2. Hnetenie cesta

Preneste cesto na pomúčený povrch a hneťte ho asi 10 minút, kým nedosiahnete elastickú a hladkú konzistenciu.

3. Kysnutie

Dajte cesto späť do misky, zakryte ho utierkou a nechajte kysnúť asi hodinu alebo kým nedosiahne zdvojnásobenie objemu.

Prečítajte si tiež: Ako upiecť chlieb: Jednoduchý postup, ktorý zvládne každý

domáce bagety
Foto: Pexels

4. Tvarovanie bagiet

Prepracujte cesto na pomúčenom povrchu a rozdeľte ho na dve časti. Každú časť rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika a potom zrolujte cesto do tvaru bagety. Ak chcete, aby boli vaše bagety kratšie, rozdeľte cesto na viac obdĺžnikov.

5. Druhé kysnutie

Položte bagety na plech vystlatý papierom na pečenie. Zakryte ich utierkou a nechajte ich kysnúť ďalších 30-45 minút. Na vrchu každej bagety urobte ostrým nožom niekoľko diagonálnych rezov. Potrite bagety olivovým olejom. Môžete ich taktiež posypať hrubozrnnou soľou, makom alebo rôznymi semienkami.

6. Pečenie

Rúru predhrejte na 220°C. Bagety pečte asi 20-25 minút alebo kým nie sú na povrchu zlatohnedé a vydávajú dutý zvuk po zaklopaní.

domáce bagety
Foto: Pixabay

7. Podávanie

Nechajte bagety vychladnúť pred krájaním na mriežke. Môžete ich podáť s maslom, syrom, údeninami alebo napríklad paštétou z kačacej pečene. Domáce bagety sa taktiež skvelo hodia ako desiata pre školákov alebo ich môžete podávať k rôznym polievkam ako sýtejšiu večeru.

Mohlo by vás zaujímať: Najlepšie nátierky na desiatu: Tieto chutia deťom aj dospelým


Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ