Majonéza z varených vajec: Jednoduchý recept s minimom surovín

Majonéza je jednou z tých omáčok, bez ktorých si vysmážaný syr, hranolky či zemiakový šalát mnohí nevedia predstaviť. No čo ak by sme vám povedali, že ju môžete pripraviť aj inak – z varených vajec? Majonéza z varených vajec je ideálna pre tých, ktorí sa vyhýbajú surovým vajíčkam alebo len radi experimentujú v kuchyni. Navyše, je to jednoduchý a rýchly spôsob, ako si pripraviť lahodnú domácu majonézu s minimom surovín a bez stresu. Poďme sa teda pozrieť, ako na to!

Majonéza z varených vajec

Ingrediencie:

Na prípravu majonézy z varených vajec vám postačí len pár bežných ingrediencií, ktoré máte pravdepodobne doma:

  • 2 uvarené vajcia natvrdo
  • 100 ml olivového oleja (alebo slnečnicového oleja, podľa vašich preferencií)
  • 2-3 lyžice horúcej vody
  • 1-2 lyžice octu (podľa chuti môžete použiť aj citrónovú šťavu)
  • štipka soli
  • cukor podľa chuti (1-2 čajové lyžičky)

domáca majonéza
Foto: Pexels

Postup prípravy:

  1. Najskôr si uvarte vajcia natvrdo. Na to, aby ste ich mali perfektne uvarené, povarte ich vo vriacej vode asi 8-10 minút. Potom ich schlaďte v studenej vode, aby sa vám ľahšie šúpali. Odhaľte viac tipov, ako rýchlo olúpať vajcia TU.
  2. Ošúpané vajcia vložte do nádoby mixéra. Pridajte k nim olivový olej, horúcu vodu, ocot (alebo citrónovú šťavu), štipku soli a cukor podľa chuti.
  3. Pomocou tyčového mixéra všetko rozmixujte na hladkú, krémovú konzistenciu. Dôležité je mixovať dôkladne, aby sa všetky ingrediencie dobre prepojili a majonéza bola bez hrudiek. Ak sa vám zdá, že je majonéza príliš hustá, môžete pridať ešte trochu horúcej vody a opäť mixovať.
  4. Po rozmixovaní majonézu ochutnajte. Ak sa vám zdá príliš kyslá, pridajte trochu cukru. Ak má byť výraznejšia, pokojne pridajte viac octu alebo soli.
  5. Majonézu môžete hneď podávať, no ak ju plánujete uchovať na neskôr, stačí ju preložiť do uzatvárateľnej nádoby a uložiť do chladničky. Takto vám vydrží niekoľko dní, pričom stále zostane čerstvá a chutná.

Gurman TIP: Ak chcete jemnejšiu chuť, môžete použiť slnečnicový olej namiesto olivového. Olivový olej dodáva majonéze výraznejšiu chuť, čo ale nemusí vyhovovať každému. Môžete tiež pridať horčicu alebo cesnak pre ešte výraznejšiu chuť.

Zemiakový šalát pre lenivé gazdinky
Foto: Gurman

Mohlo by vás zaujímať: Ako dlho vydrží majonéza po otvorení? Zistite, kedy ju už radšej nejesť

Jednou z výhod tejto majonézy je, že nepoužívate surové vajcia, čo je skvelé, ak máte obavy o bezpečnosť alebo sa vyhýbate surovým potravinám. Navyše, majonéza z varených vajec má o niečo jemnejšiu chuť a je menej mastná ako klasická verzia. Je tiež jednoduchšie ju pripraviť – nepotrebujete žiadne špeciálne techniky ani dlhé miešanie. Stačí len vložiť ingrediencie do mixéra a o pár minút máte hotovo. Výsledok vás určite príjemne prekvapí!

Prečítajte si tiež: Chutný a jednoduchý zemiakový šalát – perfektný recept pre lenivé gazdinky

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ