Domáca majonéza: 3 najhoršie chyby pri jej príprave

Majonéza je jednou z klasických prísad, ktoré nám nesmú chýbať pri príprave sviatočných jedál. Skúšali ste si ju už niekedy urobiť doma? Domáca majonéza je jednoduchá na prípravu a jej chuť či textúru môžete dokonalo prispôsobiť vašim preferenciám. Okrem toho, domáca príprava vám umožní kontrolovať kvalitu ingrediencií a vyhnúť sa pridaným konzervačným látkam či sladidlám. Prinášame jednoduchý recept na domácu majonézu, spolu s tipmi, ako sa vyhnúť trom najčastejším chybám pri jej príprave.

Domáca majonéza – recept

Ingrediencie:

  • 2 ks žĺtok
  • 1 polievková lyžica plnotučnej alebo dijonskej horčice
  • 1 čajová lyžička octu alebo citrónovej šťavy
  • 100 ml rastlinného oleja
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Najprv vložte do mixéra žĺtky, horčicu (môžete použiť aj domácu horčicu) a ocot alebo citrónovú šťavu. Mixujte na nízkej rýchlosti, kým sa ingrediencie dobre nezmiešajú dohromady.
  2. Pomaly pridávajte rastlinný olej (najprv po kvapkách) do mixéra, kým sa nevytvorí hladká a krémová zmes. Dôležité je pridávať olej po malých dávkach a zabezpečiť, aby sa dobre emulgoval.
  3. Následne dochuťte domácu majonézu soľou a čiernym korením podľa chuti.

Prečítajte si tiež: Recept na domácu tatársku omáčku

Domáca tatárska omáčka
Foto: Gurman

Tri najčastejšie chyby pri príprave domácej majonézy:

  1. Príliš rýchle pridávanie oleja: Ak budete olej k žĺtkom chcieť zapracovať až príliš rýchlo môže to spôsobiť, že vaša majonéza sa nerozmieša správne a zrazí sa. Dôležité je pridávať olej po malých dávkach a počkať, kým sa každá dávka dobre emulguje. Olej je najmä na začiatku potrebné pridávať priam po kvapkách, keď sa začne spájať so žĺtkami, môžete ho prilievať smelšie.
  2. Nízka teplota ingrediencií: Ak sú ingrediencie príliš studené, majonéza sa nemusí emulgovať správne a môže sa vám taktiež začať nepríjemne zrážať. Pred prípravou majonézy sa uistite, že vajcia aj olej sú izbovej teploty.
  3. Zanedbanie čerstvosti ingrediencií: Použitie starších vajec alebo oleja môže mať za následok nepríjemnú chuť a textúru majonézy. Vždy používajte čo najčerstvejšie ingrediencie.

zemiakový šalát
Foto: Gurman

Gurman TIP: Nepoužívajte na prípravu majonézy olej s výrazným chuťovým podtónom, napríklad ten olivový. Odrazí sa to na chuti vašej majonézy, zvoľte si preto chuťovo neutrálny olej, napríklad repkový alebo slnečnicový.

Mohlo by vás zaujímať: Aký je najlepší olej na vyprážanie? Tieto druhy rozhodne nepoužívajte

S týmito tipmi a jednoduchým receptom môžete ľahko pripraviť dokonalú domácu majonézu, ktorá osvieži akékoľvek vaše jedlo. Buďte trpezliví a pozorne dodržiavajte stanovený postup, pripravíte si tak krémovú a chutnú majonézu.

Prečítajte si tiež: Ako dlho vydrží majonéza po otvorení? Zistite, kedy ju už radšej nejesť

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ