
Majonéza je jednou z klasických prísad, ktoré nám nesmú chýbať pri príprave sviatočných jedál. Skúšali ste si ju už niekedy urobiť doma? Domáca majonéza je jednoduchá na prípravu a jej chuť či textúru môžete dokonalo prispôsobiť vašim preferenciám. Okrem toho, domáca príprava vám umožní kontrolovať kvalitu ingrediencií a vyhnúť sa pridaným konzervačným látkam či sladidlám. Prinášame jednoduchý recept na domácu majonézu, spolu s tipmi, ako sa vyhnúť trom najčastejším chybám pri jej príprave.
Domáca majonéza – recept
Ingrediencie:
- 2 ks žĺtok
- 1 polievková lyžica plnotučnej alebo dijonskej horčice
- 1 čajová lyžička octu alebo citrónovej šťavy
- 100 ml rastlinného oleja
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Najprv vložte do mixéra žĺtky, horčicu (môžete použiť aj domácu horčicu) a ocot alebo citrónovú šťavu. Mixujte na nízkej rýchlosti, kým sa ingrediencie dobre nezmiešajú dohromady.
- Pomaly pridávajte rastlinný olej (najprv po kvapkách) do mixéra, kým sa nevytvorí hladká a krémová zmes. Dôležité je pridávať olej po malých dávkach a zabezpečiť, aby sa dobre emulgoval.
- Následne dochuťte domácu majonézu soľou a čiernym korením podľa chuti.
Prečítajte si tiež: Recept na domácu tatársku omáčku

Tri najčastejšie chyby pri príprave domácej majonézy:
- Príliš rýchle pridávanie oleja: Ak budete olej k žĺtkom chcieť zapracovať až príliš rýchlo môže to spôsobiť, že vaša majonéza sa nerozmieša správne a zrazí sa. Dôležité je pridávať olej po malých dávkach a počkať, kým sa každá dávka dobre emulguje. Olej je najmä na začiatku potrebné pridávať priam po kvapkách, keď sa začne spájať so žĺtkami, môžete ho prilievať smelšie.
- Nízka teplota ingrediencií: Ak sú ingrediencie príliš studené, majonéza sa nemusí emulgovať správne a môže sa vám taktiež začať nepríjemne zrážať. Pred prípravou majonézy sa uistite, že vajcia aj olej sú izbovej teploty.
- Zanedbanie čerstvosti ingrediencií: Použitie starších vajec alebo oleja môže mať za následok nepríjemnú chuť a textúru majonézy. Vždy používajte čo najčerstvejšie ingrediencie.

Gurman TIP: Nepoužívajte na prípravu majonézy olej s výrazným chuťovým podtónom, napríklad ten olivový. Odrazí sa to na chuti vašej majonézy, zvoľte si preto chuťovo neutrálny olej, napríklad repkový alebo slnečnicový.
Mohlo by vás zaujímať: Aký je najlepší olej na vyprážanie? Tieto druhy rozhodne nepoužívajte
S týmito tipmi a jednoduchým receptom môžete ľahko pripraviť dokonalú domácu majonézu, ktorá osvieži akékoľvek vaše jedlo. Buďte trpezliví a pozorne dodržiavajte stanovený postup, pripravíte si tak krémovú a chutnú majonézu.
Prečítajte si tiež: Ako dlho vydrží majonéza po otvorení? Zistite, kedy ju už radšej nejesť
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ