Vyskúšali sme 3 spôsoby, ako rýchlo olúpať vajcia: Ktorý je ten najlepší?

Ako rýchlo olúpať vajce natvrdo bez toho, aby sa škrupina ťažko odstraňovala a povrch vajec sa potrhal? Niektorí ľudia tvrdia, že ľahké lúpanie začína tým, ako vajcia uvaríte. Otestovali sme 3 spôsoby, ako rýchlo olúpať vajcia, poďte sa s nami pozrieť, ktorý spôsob je ten najlepší.

Spôsoby, ako rýchlo olúpať vajcia natvrdo

1: Varenie vajec vo vode s jedlou sódou

Pridanie jedlej sódy do vody zvyšuje jej pH hodnotu, rovnako ako pH bielkovín, ktoré obsahujú vajíčka. Vo výsledku by sa preto škrupina od vajíčka mala dať oddeliť omnoho ľahšie. Táto metóda má svoj zmysel a zdá sa, že ju podporuje aj veda. Napriek tomu sa vajíčka nedali olúpať po uvarení vo vode s jedlou sódou jednoduchšie.

Gurman TIP: Staršie vajcia by sa vám mali dať olúpať ľahšie, nakoľko majú tendenciu mať pH, ktoré robí bielkoviny vo vajciach menej priľnavými k ich škrupine.

ako rýchlo olúpať vajcia
Foto: Pixabay

2: Varenie vajec v osolenej vode

Ľudia pridávajú soľ do vody pred varením vajec z niekoľkých dôvodov. Po prvé, soľ pomáha vode rýchlejšie dosiahnuť svoj bod varu, čo znamená, že vajcia sa varia pri vyššej teplote. Po druhé, soľ pomáha uzavrieť trhlinky, ktoré sa môžu objaviť, keď sa vajcia hýbu vo vrúcej vode. Po tretie, keď sa soľ rozpustí vo vode, molekuly soli sa stávajú dostatočne malými na to, aby prenikli cez škrupinu vajec a niektorí tvrdia, že to pomáha pri ich lúpaní. Je tomu ale naozaj tak?

Soľ jednoducho pomáha vajíčku zatvrdnúť. Avšak varenie vajec so soľou nepomáha pri ich lúpaní. Podobne ako lyžica jedlej sódy ani lyžica soli nijak nepodporila ľahšie lúpanie. Jedlá sóda sa vám ale v kuchyni rozhodne zíde. Zistite, ako ju využiť.

ako rýchlo olúpať vajcia
Foto: Pixabay

3: Varenie vajec s pridaním octu

Pridanie bieleho octu alebo octu z jablčného muštu do hrnca s vodou, kde sa vajíčka varia, by podľa mnohých tvrdení malo viesť k ľahko ošúpateľným škrupinám vajec. Je tomu tak preto, že kyselina v octe rozpúšťa niektoré z vápenatých karbónatov, ktoré tvoria tvrdý vonkajšok vajca. V skutočnosti, ak by ste nechali vajce týždeň či viac vo vode s octom, škrupina by sa úplne rozpustila.

Olúpanie vajíčok, ktoré sa varili vo vode s pridaním octu bolo citeľne jednoduchšie. Olúpané vajíčka boli hladšie než tie uvarené s jedlou sódou alebo soľou, mali najmenej dierok a len pár plytších vrypov, kde kúsky bielkoviny priľnuli k škrupine počas ošúpania. Navyše vajcia nemali chuť po octe, takže túto metódu rozhodne vyskúšajte, keď túžite otestovať, ako rýchlo olúpať vajcia.

ako rýchlo olúpať vajcia
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Ako variť vajcia? Tipy a triky, s ktorými dosiahnete dokonalý výsledok

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ