Párovanie vína k jedlu: Stavte na TIETO kombinácie

Párovanie vína k jedlu môže byť pre laikov skutočnou výzvou. Víno však dokáže zvýrazniť chuť jedla, čím vytvára nezabudnuteľný zážitok pri stolovaní. Prinášame vám niekoľko tipov, ako správne párovať víno ku pokrmom. Jednoducho stavte na overené kombinácie.

Párovanie vína k jedlu: Ako na to?

  • Červené víno k hovädziemu mäsu: Hovädzie mäso a červené víno sú klasickou kombináciou. Tmavé, plné červené víno, ako napríklad Cabernet Sauvignon, sa skvelo páruje k steakom a grilovaným mäsám.

  • Biele víno k rybám a kurčaťu: Lehké a osviežujúce biele víno, ako napríklad Sauvignon Blanc alebo Chardonnay, dokonale dopĺňa jemné chute rýb a kurčaťa. Sauvignon Blanc dobre ladí aj s kyslastými dresingmi, pečenou alebo orestovanou rybou a kozím syrom. Ako dlho piecť rybu? Pomôže vám TOTO jednoduché pravidlo

  • Šumivé víno k predjedlu: Pred jedlom si môžete vychutnať šumivé víno, ako je šampanské alebo prosecco. Osviežujúca bublinková chuť je taktiež skvelým doplnkom k sviežim predjedlám. Šampanské sa dokonale páruje aj k slaným pochutinám.

párovanie vína k jedlu
Foto: Pexels

Mohlo by vás zaujímať: Nečakaná návšteva? Rýchle pohostenie stíhate do pár minút!

  • Rosé k ľahkým jedlám: Rosé vínko je vynikajúcou voľbou k ľahkým šalátom, kurčaťu, rybám a cestovinám. Je to skvelá voľba pre letné obedy, ale aj syrové pokrmy, napríklad sendviče.

  • Desertné víno k dezertom: Dezertné vína, ako sú Portské, Sherry alebo sladký Riesling, sú ideálnou voľbou k dezertom, najmä ku koláčom, čokoládovým pochúťkam a tvarohovým zákuskom.

párovanie vína k jedlu
Foto: Pexels

S tou najlepšou kombináciou vám pomôžu aj odborníci

Ak nie ste istí, aké víno zvoliť k vášmu menu, nebojte sa požiadať someliéra alebo zamestnanca vinotéky o odporúčania. Víno je ich vášňou a radi vám pomôžu nájsť tú správnu voľbu.

Párovanie vína s jedlom má byť zábavným a kreatívnym procesom. Akonáhle nájdete svoje obľúbené kombinácie, budete si môcť vychutnávať skvelé gastronomické zážitky posunuté o chuťový level vyššie. Túžite ku vášmu jedlu podávať aj nealkoholické osvieženie? Inšpirujte sa s nami.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ