Najlepšie domáce praclíky: Tušili ste, že sú tak rýchle na prípravu?

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Ako vyrobiť tie najlepšie domáce praclíky, aké ste kedy ochutnali? Recept na tieto tradičné bavorské praclíky vám poskytne hnedú pevnú kôrku a jedinečne vláčnu striedku. A čo je najlepšie? Sú prekvapivo ľahké na prípravu.

Túžite si doma navodiť atmosféru Októberfestu alebo ste len dostali chuť na toto nemecké lahodné pečivo? Máme pre vás jednoduchý recept na prípravu domácich praclíkov a keď sa raz naučíte správnu techniku ich tvarovania, príprava vám zaberie menej ako hodinu času v kuchyni.

Mäkkučké domáce praclíky – recept krok za krokom

Ingrediencie na recept na domáce praclíky:

  • 7 g Aktívne suché kvasnice  – Môžete použiť aj obyčajné droždie, ale vaše praclíky budú možno trochu viac nadýchané ako mäkké.
  • 2 ČL Sirupu z jačmenného sladu – Pomáha praclíkom získať charakteristickú hlbokú a jemne horkastú chuť. Ak ho v obchode nenájdete, jednoducho použite hnedý cukor.
  • 500g Polohrubá pšeničná múka – Môžete pridať aj žitnú múku, ktorá praclíkom pridá krásnu hĺbku chuti a ešte tmavší odtieň!
  • 300 ml Vlažnej vody
  • 30 g Mäkkého masla
  • 1ČL Jemná morská soľ – Do cesta.
  • Hrubozrnná soľ – Na posyp praclíkov pred upečením.
  • Sóda bikarbóna – Na vyváranie praclíkov.

domáce praclíky
Foto: Pixabay

Postup:

Droždie vysypte do pohára s teplou vodou a cukrom. Nechajte kvások pracovať 5 minút. Múku a soľ vložte do misy do kuchynského robota na cesto. Pridajte vodu s droždím a dobre premiešajte.

Pridajte maslo a miešajte na nízkom stupni, kým sa suroviny nespoja dohromady. Nechajte pripravené cesto vykysnúť v rúre pri teplote 30 stupňov, kým sa jeho objem nezdvojnásobí. Rozdeľte ho na 8 častí a vytvorte valce dlhé približne 50 cm. Tvarujte praclíky a prikryté ich nechajte kysnúť ešte 10 minút.

Vodu priveďte do varu, stíšte ju na najnižší plameň a pridajte do nej sódu. Namáčajte praclíky po jednom v tomto kúpeli z oboch strán, bude im stačiť len pár sekúnd.

Posypte praclíky hrubozrnnou soľou. Pečte ich na plechu s papierom na pečenie v rúre pri 170 stupňoch približne 18-25 minút na teplovzdušnom režime alebo do zlatista.

domáce praclíky
Foto: Pixabay

S čím podávať praclíky?

Praclíky môžete podávať s rôznymi druhmi dipov a omáčok. Obľúbenými k praclíkom sú najmä syrové dipy, ale aj nivová omáčka či bylinková salsa. Ak sa vám nechce pripravovať dip alebo omáčku, podávajte ich s hrubozrnnou horčicou a kríglom dobre vychladeného piva. Praclíky taktiež môžete rozrezať a natrieť ich krémovým syrom na desiatu pre deti.

Mohlo by vás zaujímať: Pain au Chocolat: Vyskúšajte krehké francúzske pečivo ku káve

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ