Najlepšie domáce praclíky: Tušili ste, že sú tak rýchle na prípravu?
Ako vyrobiť tie najlepšie domáce praclíky, aké ste kedy ochutnali? Recept na tieto tradičné bavorské praclíky vám poskytne hnedú pevnú kôrku a jedinečne vláčnu striedku. A čo je najlepšie? Sú prekvapivo ľahké na prípravu.
Túžite si doma navodiť atmosféru Októberfestu alebo ste len dostali chuť na toto nemecké lahodné pečivo? Máme pre vás jednoduchý recept na prípravu domácich praclíkov a keď sa raz naučíte správnu techniku ich tvarovania, príprava vám zaberie menej ako hodinu času v kuchyni.
Mäkkučké domáce praclíky – recept krok za krokom
Ingrediencie na recept na domáce praclíky:
- 7 g Aktívne suché kvasnice – Môžete použiť aj obyčajné droždie, ale vaše praclíky budú možno trochu viac nadýchané ako mäkké.
- 2 ČL Sirupu z jačmenného sladu – Pomáha praclíkom získať charakteristickú hlbokú a jemne horkastú chuť. Ak ho v obchode nenájdete, jednoducho použite hnedý cukor.
- 500g Polohrubá pšeničná múka – Môžete pridať aj žitnú múku, ktorá praclíkom pridá krásnu hĺbku chuti a ešte tmavší odtieň!
- 300 ml Vlažnej vody
- 30 g Mäkkého masla
- 1ČL Jemná morská soľ – Do cesta.
- Hrubozrnná soľ – Na posyp praclíkov pred upečením.
- Sóda bikarbóna – Na vyváranie praclíkov.
Postup:
Droždie vysypte do pohára s teplou vodou a cukrom. Nechajte kvások pracovať 5 minút. Múku a soľ vložte do misy do kuchynského robota na cesto. Pridajte vodu s droždím a dobre premiešajte.
Pridajte maslo a miešajte na nízkom stupni, kým sa suroviny nespoja dohromady. Nechajte pripravené cesto vykysnúť v rúre pri teplote 30 stupňov, kým sa jeho objem nezdvojnásobí. Rozdeľte ho na 8 častí a vytvorte valce dlhé približne 50 cm. Tvarujte praclíky a prikryté ich nechajte kysnúť ešte 10 minút.
Vodu priveďte do varu, stíšte ju na najnižší plameň a pridajte do nej sódu. Namáčajte praclíky po jednom v tomto kúpeli z oboch strán, bude im stačiť len pár sekúnd.
Posypte praclíky hrubozrnnou soľou. Pečte ich na plechu s papierom na pečenie v rúre pri 170 stupňoch približne 18-25 minút na teplovzdušnom režime alebo do zlatista.
S čím podávať praclíky?
Praclíky môžete podávať s rôznymi druhmi dipov a omáčok. Obľúbenými k praclíkom sú najmä syrové dipy, ale aj nivová omáčka či bylinková salsa. Ak sa vám nechce pripravovať dip alebo omáčku, podávajte ich s hrubozrnnou horčicou a kríglom dobre vychladeného piva. Praclíky taktiež môžete rozrezať a natrieť ich krémovým syrom na desiatu pre deti.
Mohlo by vás zaujímať: Pain au Chocolat: Vyskúšajte krehké francúzske pečivo ku káve
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ