Hrnce z nehrdzavejúcej ocele: 5 jedál, ktoré by ste v nich nemali variť

Hrnce z nehrdzavejúcej ocele sú všestrannými pomocníkmi v kuchyni. Radi ich dokonca používajú aj profesionálni kuchári. S ich elegantným vzhľadom a odolnou konštrukciou zvládajú tieto hrnce širokú škálu kuchynských úloh. Avšak nádoby na varenie z nehrdzavejúcej ocele majú pri používaní aj svoje osobitosti a obmedzenia. Posvietime si na 5 jedál, pri ktorých príprave by ste mali hrnce z nehrdzavejúcej ocele rozhodne vymeniť za iné.

Hrnce z nehrdzavejúcej ocele: Ktoré pokrmy v nich nevariť?

Paradajková omáčka

Veľmi kyslé potraviny, medzi ktoré patrí aj paradajková omáčka, môžu v priebehu času reagovať s nehrdzavejúcou oceľou. Spôsobia tak, že sa povrch hrnca z tohto materiálu začne sfarbovať. Je taktiež možné, že nehrdzavejúca oceľ vylúči do jedla nikel a chróm, v závislosti od stavu povrchu vášho hrnca. Ak varíte paradajkovú omáčku, je preto lepšie používať nereaktívny riad, ako sú smaltované či liatinové alebo teflónové panvice a hrnce. To isté platí pri skladovaní jedál z paradajok v oceľových miskách či obedároch.

Paradajková omáčka na cestoviny
Foto: Gurman

Vajíčka

Vajcia majú tendenciu prilepiť sa k povrchu z nehrdzavejúcej ocele, a to najmä ak nie je panvica správne predhriata a vymastená. Ak pripravujete volské oká, omelety či praženicu, je preto mnohokrát lepšou voľbou použitie nepriľnavej panvice alebo liatinového železného hrnca.

Prečítajte si tiež: Liatinový riad: Viete, ako ho správne používať a ako sa o neho starať?

označenie na vajciach
Foto: Pixabay

Palacinky

Pri príprave palaciniek v panvici z nehrdzavejúcej ocele, majú najmä tenké francúzske palacinky, tendenciu prichytávať sa k jej povrchu. To vám navyše zabráni aj k šikovnému obráteniu tejto sladkej pochúťky na jej druhú stranu. Ak túžite pripraviť božské palacinky ako profík, pozrite si tento náš recept a použite na ich prípravu teflónovú alebo liatinovú panvicu.

francúzske palacinky
Foto: Pixabay

Ryby

Aj keď ryby môžete pripravovať vo vyprážacej panvici z nehrdzavejúcej ocele, takpovediac bez rizika, jemné filety sa vám môžu pri smažení prilepiť k jej povrchu. Následne môže nastať nepríjemný moment, keď sa vám takýto rybací filet pri obracaní rozpadne. Preto, rovnako ako tomu je pri omelete či palacinkách, je lepšie ryby pripravovať v nelepivej alebo liatinovej panvici.

Prečítajte si tiež: Ryba bez kostí? Zistite, ktorá ich má najmenej a ktorú dať deťom

ako odstrániť kosti z lososa
Foto: Pixabay

Steak

Panvice z nehrdzavejúcej ocele zvládnu pomerne vysokú teplotu, ale na extrémne vysoké teploty sú zaiste lepšou voľbou grilovacie panvice. Steak chutí najlepšie práve ak je pripravený na takejto panvici, pretože na nej nadobudne skaramelizovanú chuť a krehkú, opečenú krustu. Na prípravu steaku na grilovacej panvici navyše nepotrebujete žiaden tuk, aby ste predišli pripáleniu či prilepeniu sa o jej dno. Ak sa chystáte na prípravu perfektného hovädzieho steaku, máme pre vás jedinečné tipy a triky, ako ho správne pripraviť.

hrnce z nehrdzavejúcej ocele
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ