Najlepšie recepty z bazy: Tieto stoja za vyskúšanie

Hľadáte recepty z bazy? Ste na správnom mieste! Použite bazové kvety v našich sezónnych receptoch a naučte sa, ako bazu správne identifikovať a zbierať. Tieto voňavé letné kvety sú skvelým doplnkom dezertov a nápojov a nasledujúce recepty rozhodne stoja za vyskúšanie.

S príchodom leta sú kroviny a okraje lesov plné jemných bazových kvetov. Nazbierajte ich pomocou našich tipov a potom vyskúšajte najlepšie sezónne recepty s bazovými kvetmi. Tieto kvety sa dajú použiť na prípravu osviežujúceho sirupu alebo alkoholických nápojov a tiež sa dajú pridať do koláčov, dezertov a dokonca aj do šalátových dresingov.

Kedy je sezóna zberu bazových kvetov?

Bazové kvety sa objavujú v máji a kvitnú až do augusta, keď dozrievajú ich bobule. Jún býva najlepším obdobím pre zber bazových kvetov, pretože vtedy sú kvety najčerstvejšie. Bazové kvety sa dajú zbierať počas celej sezóny, ale najvoňavejšie sú ihneď po rozkvitnutí.

recepty z bazy
Foto: Pexels

Kde môžete nájsť bazové kvety?

Bazové kvety rastú na malých krovitých stromoch (kríkoch) nazývaných Sambucus, ktoré sa v našich končinách bežne vyskytujú. Vyspelejšie bazové stromy vytvárajú veľký tvar slnečníka a majú korkovitú kôru, ktorá sa starnutím stáva viac rozdrvenou. Listy pozostávajú z piatich až siedmich oválnych lístkov s mierne zubatými okrajmi. Bazové stromy môžete nájsť na mnohých miestach, od lesov, parkov a polí, po obytné oblasti a pozdĺž ciest.

Ako identifikovať bazové kvety?

Hľadajte malé, husté zhluky bielych kvetov rastúcich na bazových stromoch. Majú opojnú, sladkú vôňu, ktorá vás k nim pravdepodobne privedie. Otvorený kôš alebo látková taška je vhodnejšia na uchovávanie odstrihnutých kvetových hláv než plastové vrecká alebo tašky, pretože tým umožníte prípadnému hmyzu uniknúť z kvetov. Plastové tašky taktiež väčšinou spôsobujú rýchle zvädnutie kvetov, čo je ďalší dôvod, prečo ich pri zbere bazy nepoužívať.

recepty z bazy
Foto: Pexels

Obľúbené sezónne recepty z bazy

Baza je lahodným prídavkom do koláčov, tort, dezertov a džemov. Skvele sa hodí ku kyslejším druhom ovocia, akými sú napríklad rebarbora či ríbezle. Upečte si bazový koláč s citrónom, bazový koláč s rebarborou alebo sa osviežte mrazeným gréckym jogurtom s ríbezľami a bazovými kvetmi. Na týchto ľahkých dezertoch si určite pochutia aj vaši hostia, keď hľadáte osviežujúce recepty na oslavu. Možno to znie zvláštne, ale kvety bazy sú neuveriteľne chutné, aj keď ich ponoríte do ľahkého našľahaného palacinkového cesta a opražíte ich do chrumkava v oleji. Taktiež ich môžete pridať do vašej obľúbenej šalátovej zálievky alebo dresingu.

Recepty z bazy – osviežujúce nápoje

Plánujete večierok? Ak máte chuť na kulinársky projekt, vyskúšajte si vyrobiť bazové víno alebo bazové šampanské. Hostí zaujmete aj jemnými kvetinovými tónmi bazového sirupu, ktorý je úžasne osviežujúcou a sofistikovanou alternatívou k alkoholu – ideálne pre všetky vaše letné oslavy. Bazový sirup je jednoduchý na prípravu pomocou čerstvo zozbieraných bazových kvetov, citrónov, cukru, vody a vínneho kameňa alebo kyseliny citrónovej.

Domáci bazový sirup
Foto: Gurman

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ