
Cícer je skvelou strukovinou, ktorú si môžete vychutnať v mnohých rozmanitých pokrmoch. Výborne poslúži aj ako náhrada mäsa. Tento strukovinový zázrak je nielen chutný, ale aj plný bielkovín, vlákniny a vitamínov. V našom článku sa pozrieme na to, ako cícer uvariť rýchlo, a zároveň si predstavíme triky, ktoré vám jeho varenie výrazne uľahčia.
Ako uvariť cícer rýchlo? Pomôže vám namáčanie cez noc aj tlakový hrniec
Aj keď patríte medzi milovníkov strukovín, mnohokrát vás od ich prípravy môže odradiť najmä dlhé varenie. Ak sa vám do rúk dostane vrecko so starším cícerom, uvariť ho do mäkka môže byť poriadnou kuchárskou výzvou. Pri nákupe cíceru teda pozorne sledujte aj dátum jeho spotreby. Ak sa blíži ku koncu alebo si už cícer nejakú dobu v supermarkete či vašej špajzy postál, siahnite radšej po tom v konzerve. Ak túžite cícer rýchlo a jednoducho uvariť, dobre vám poslúžia nasledujúce dva efektívne spôsoby.
Použitie tlakového hrnca:
Aj pred použitím tlakového hrnca je ideálne namočiť suchý cícer aspoň na 8 hodín (ideálne cez noc) do studenej vody. Cícer následne prepláchnite a vložte do tlakového hrnca. Pridajte dostatok vody, aby bol úplne zakrytý a pridajte k nemu aj za lyžičku soli. Tlakový hrniec nastavte na vysoký tlak a varte cícer približne 20-25 minút. Doba varenia je orientačná, nakoľko ako sme už spomenuli vyššie, to ako rýchlo cícer uvaríte, závisí aj od jeho druhu a doby skladovania.

Varenie cíceru bez tlakového hrnca:
Opäť je nevyhnutné cícer dobre namočiť (minimálne na 10 hodín). Následne ho vložte do hrnca, zalejte studenou vodou, pridajte soľ a vodu priveďte k varu. Nechajte cícer variť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým nebude mäkký. Pravidelne kontrolujte hladinu vody v hrnci a prípadne ju doplňte.
Gurman TIP: Cícer má pri varení tendenciu vykypieť, nakoľko produkuje veľa peny. Hrniec radšej nezakrývajte a strukovinu v pravidelných intervaloch pri príprave kontrolujte. Opäť vám vykypel hrniec? S týmto TRIKOM sa vám to viac nestane

V akých receptoch využiť uvarený cícer?
Cícer je v kuchyni nesmierne všestranný a vďaka svojim výživovým hodnotám a univerzálnej chuti si zaslúži miesto aj vo vašom jedálničku. Teraz, keď už viete ako uvariť cícer, môžete si z neho pripraviť rýchly a zdravý strukovinový šalát, ktorý sa výborne hodí aj ako obed do práce počas teplejších dní.
Prečítajte si tiež: Ako schudnúť aj ušetriť? Vymeňte v receptoch mäso za strukoviny
Dodržaním správnych postupov pri príprave cíceru, ako je namáčanie a varenie v tlakovom hrnci, si môžete ušetriť veľa času a energie. S našimi tipmi sa vám podarí cícer pripraviť rýchlo a jednoducho, či už ho použijete do polievok, šalátov, strukovinového kari, hummusu, falafelu alebo ako chrumkavý snack.
Mohlo by vás zaujímať: 6 rýchlych receptov na fašírky bez mäsa: Ktoré vyskúšate?

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ