
Prívarky sú tradičnými slovenskými jedlami, ktoré si zamilujete pre ich jednoduchosť a plnosť chuti. Toto známe jedlo sa vyznačuje svojou variabilitou, keďže do prívarku môžete pridávať rôzne prísady podľa toho, čo máte doma alebo čo sa vám urodilo v záhradke. Nižšie sa pozrieme na tie najlepšie recepty na prívarky, ktoré by bola škoda si v lete nepripraviť.
Recepty na prívarky zo sezónnej letnej zeleniny
Prívarok z mladého póru
Tento vynikajúci pórový prívarok je vhodný ako príloha k pečenému mäsu. Jeho jemná chuť a krémová textúra zaručene potešia vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie:
- 3 stredne veľké póry
- 2 veľké zemiaky
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 šálky zeleninového vývaru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen alebo kôpor)
Postup:
Póry očistite a opláchnite pod tečúcou vodou. Nakrájajte ich na tenké kolieska. Zemiaky olúpte a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. V hrnci zohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a sklovité. Pridajte nakrájané póry a zemiaky do hrnca. Orestujte ich pár minút, aby sa rozvinuli ich chutné arómy. Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Prívarok nechajte variť na miernom ohni, kým sa zemiaky a pór neuvaria do mäkka, čo by malo trvať asi 15 – 20 minút. Môžete zahustiť maslovou zápražkou a pred podávaním posypať bylinkami.

Prívarok zo zelenej fazuľky
Nezabudnite v lete vyskúšať aj prívarok z mladej zelenej fazuľky a vychutnať si jednoduchý, no lahodný zážitok z tejto zdravej zeleniny.
Ingrediencie:
- 500 g čerstvej zelenej fazuľky
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 paradajku
- 1 lyžičku sušeného tymianu
- soľ, čierne korenie a červená paprika podľa chuti
- 1 pohár zeleninového vývaru
- múka a maslo na zahustenie
Postup:
Zelenú fazuľku očistite a umyte pod tečúcou vodou. Nasekajte ju na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Paradajku opláchnite a nakrájajte taktiež na malé kocky. V hrnci zohrejte olivový olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a sklovité. Pridajte nakrájanú zelenú fazuľku a paradajku do hrnca. Orestujte ich dokopy. Pridajte sušený tymian, soľ, čierne korenie a papriku podľa chuti a podlejte zeleninovým vývarom. Varte, pokiaľ fazuľka nezmäkne, následne zahustite zápražkou z múky a masla. Hľadáte viac receptov zo zelenej fazuľky? Objavte ich s nami.

Cuketový prívarok s kôprom
Cuketový prívarok je výbornou prílohou k orestovanému bravčovému mäsu, môže sa však podávať aj ako samostatné vegetariánske jedlo. Svojím sviežim a jemným chuťovým profilom zaujme nielen dospelých, ale aj deti a je skvelou možnosťou, ako pridať do ich jedálnička viac zeleniny a vitamínov. Navyše cuketa je v lete ľahko dostupnou ingredienciou a ak neviete, čo s bohatou úrodou tejto zeleniny, tak prívarok je ideálnou voľbou.
Ingrediencie:
- 500 g očistenej a postrúhanej cukety
- 1 cibuľa
- soľ podľa chuti
- voda alebo vývar na podlievanie tekvice
- 200 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 2 polievkové lyžice masla
- čierne korenie podľa chuti
- štipka muškátového orieška
- čerstvá citrónová šťava podľa chuti alebo ocot
- cukor podľa chuti
- kôpor
Postup:
Orestujeme si cibuľku na masle do zlatista a pridáme očistenú a postrúhanú cuketu. Zmes spolu dusíme na miernom ohni, osolíme, okoreníme a trochu podlejeme vodou. Múku rozmiešame s mliekom, prilejeme k udusenej cukete a ešte chvíľu spolu povaríme. Pridáme maslo, čierne korenie, soľ a muškátový oriešok. Nakoniec prívarok ochutíme citrónovou šťavou alebo octom, cukrom a posekaným kôprom. Podávame s vajíčkom uvareným na mäkko, zemiakmi alebo chlebom. Nájdite viac receptov z cukety, ktoré vás ohúria svojou chuťou.

Gurman Tip: Vyskúšajte odľahčenú verziu cuketového prívarku. Namiesto mlieka pridajte rastlinnú smotanu a prívarok zahustite nastrúhaným zemiakom. Odhaľte viac tipov na zahusťovanie jedál bez múky.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ