Lahôdkové droždie: Váš tajný pomocník vo vegánskej kuchyni

Droždie – to je ten tá zázračná ingrediencia, ktorá robí chlieb či cesto nadýchaným a koláče príjemne vzdušnými. Ale počuli ste už niekedy o lahôdkovom droždí? Tento skvelý produkt sa stáva stále obľúbenejším medzi nadšencami varenia, najmä čo sa týka vegánskej kuchyne. V našom článku sa pozrieme na lahôdkové droždie bližšie, zistíme, čo to vlastne je, ktorým receptom pridá ten správny šmrnc a aké výrobky ním môžeme bez obáv nahradiť.

Čo je lahôdkové droždie?

Lahôdkové droždie je vyrábané z kvasiniek Saccharomyces cerevisiae, ktoré sa pestujú na cukrovom substráte, ako je napríklad cukrová melasa. Tieto kvasinky sa nechajú niekoľko dní premnožiť, potom sa zmes na vysuší do jemných žltkastých vločiek. Počas sušenia sa toto droždie len zľahka zahrieva na teplotu mierne vyššiu ako 40 °C, aby sa deaktivovalo. Zoženiete ho buď na pultoch obchodov so zdravou výživou, ale kľudne aj v supermarketoch so širšou ponukou alternatívnych potravín.

Neaktívne droždie je skvelým pomocníkom v kuchyni, ktorý môže zvýrazniť chuť a arómu jedla. Má podobnú chuť a vôňu ako syr parmezán a navyše je prirodzene bezlepkové. Toto droždie je deaktivované, čo znamená, že cesto by vám s jeho použitím nevykyslo. Avšak to nie je ani jeho hlavnou úlohou. Lahôdkové droždie je vynikajúce na ochutenie rastlinných nátierok, omáčok, rizota či pesta a mnohých ďalších jedál.

Možno by ste to nepovedali, no toto deaktivované droždie obsahuje vysokokvalitné bielkoviny, prospešné vitamíny skupiny B či minerálne látky. Preto sa vďaka jeho použitiu vaše jedlá stanú nielen chutnejšími, ale aj výživnejšími.

Mohlo by vás zaujímať: Čo jedia VEGÁNI: Podrobný prehľad potravín + RECEPTY

lahôdkové droždie
Foto: Pixabay

V akých receptoch môžete využiť lahôdkové droždie?

Neaktívne droždie využijú v receptoch najmä tí, ktorí sa rozhodli stravovať rastlinne, a teda okrem mäsa zo svojho jedálnička vylúčili aj ďalšie živočíšne produkty. Lahôdkové kvasnice chuťovo pripomínajú vyzretejšie syry, a teda ním môžu vegáni nahradiť už spomínaný parmezán či akýkoľvek iný syr. Výborne sa táto menej známa ingrediencia hodí na posypanie cestovín s paradajkovou omáčkou, ale aj na pizze či vegánskeho mac and cheese.

Žltkasté sypké droždie však môžete použiť aj pri príprave vegánskej praženice, celý recept na túto pochúťku objavíte TU. Môžete ním nahradiť čiernu soľ, ktorá imituje chuť vajíčok. Taktiež ho využijete pri príprave akéhokoľvek pesta, či už toho z bazalky, paradajok alebo pesta z medvedieho cesnaku. Posypať ním pred pečením môžete aj zemiaky alebo ho pridať do akejkoľvek krémovej „syrovo-smotanovej“ vegan omáčky.

Prečítajte si tiež: Vegánske recepty ľahko: 10 gurmánskych pochúťok

lahôdkové droždie
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ