
Zelený štvrtok je nielen dôležitým dňom kresťanského veľkonočného týždňa, ale aj krásnou príležitosťou priniesť do svojho jedálnička niečo svieže, zelené a symbolické. Podľa tradície by ste si práve v tento deň mali dopriať niečo zelené – nielen na tanieri, ale aj ako symbol zdravia, obnovy a života. A že zelené jedlá nemusia byť vôbec nudné, vás presvedčíme v nasledujúcich tipoch na to, čo variť na Zelený štvrtok.
Čo variť na Zelený štvrtok?
Špenát ako kráľ zeleného taniera
Azda najklasickejším jedlom, ktoré sa na Zelený štvrtok objavuje na slovenských stoloch, je špenát na cesnaku s varenými zemiakmi a volským okom. Táto jednoduchá, no výživná kombinácia chutí skvelo a recept máte hotový raz dva. Ak chcete špenát ozvláštniť, pridajte do neho trochu smotany, muškátového orieška alebo nastrúhaného syra – výsledok bude jemný a krémový.

Prečítajte si tiež
Recepty zo špenátu: Zdravé dobroty, ktoré si zamiluje celá rodina

Bylinková polievka plná života
Ďalšou skvelou možnosťou je jarná polievka z čerstvých byliniek, ktorú môžete pripraviť z medvedieho cesnaku, šťaveľu či mladého špenátu. Stačí všetko krátko povariť, rozmixovať a zjemniť trochou masla alebo smotany. Takáto polievka nielen zahreje, ale zároveň pôsobí ako prírodný detox a posilnenie imunity.

Prečítajte si tiež
Šťaveľ, štiava či šóška: Aký recept si uvariť z tohto pokladu jari?

Zelené halušky, ktoré prekvapia
Ak radi experimentujete, skúste pripraviť zelené halušky – napríklad tak, že do cesta pridáte rozmixovaný špenát alebo medvedí cesnak. Halušky nielen krásne zafarbia, ale získajú novú chuť. Podávajte ich s bryndzou, kyslou smotanou a opečenou cibuľkou – získate moderný, no pritom tradičný pokrm.

Prečítajte si tiež
Špenátové halušky: Náš obľúbený recept a tipy s čím ich podávať

Večera s nádychom jari
Na večeru si môžete dopriať ľahký zeleninový šalát s vajíčkom, strúhaným syrom a domácim dresingom z kyslej smotany a byliniek. Alebo pripravte jednoduchý quiche (slaný koláč) so špenátom, pórom či brokolicou. Výborne chutí aj vlažný.

Symbolika Zeleného štvrtka v jedle
Zelený štvrtok je podľa tradície dňom, keď si pripomíname Poslednú večeru Ježiša Krista s apoštolmi. V minulosti ľudia verili, že ak v tento deň zjedia niečo zelené – ako mladé bylinky, listovú zeleninu či čerstvú žihľavu – zabezpečia si zdravie po celý rok. Tak prečo si tento pekný zvyk nepripomenúť aj dnes?

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ