Čo variť na Zelený štvrtok? Recepty, ktoré rozvoňajú váš domov

Zelený štvrtok je nielen dôležitým dňom kresťanského veľkonočného týždňa, ale aj krásnou príležitosťou priniesť do svojho jedálnička niečo svieže, zelené a symbolické. Podľa tradície by ste si práve v tento deň mali dopriať niečo zelené – nielen na tanieri, ale aj ako symbol zdravia, obnovy a života. A že zelené jedlá nemusia byť vôbec nudné, vás presvedčíme v nasledujúcich tipoch na to, čo variť na Zelený štvrtok.

Čo variť na Zelený štvrtok?

Špenát ako kráľ zeleného taniera

Azda najklasickejším jedlom, ktoré sa na Zelený štvrtok objavuje na slovenských stoloch, je špenát na cesnaku s varenými zemiakmi a volským okom. Táto jednoduchá, no výživná kombinácia chutí skvelo a recept máte hotový raz dva. Ak chcete špenát ozvláštniť, pridajte do neho trochu smotany, muškátového orieška alebo nastrúhaného syra – výsledok bude jemný a krémový.

ako dochutiť špenát
Foto: GettyImages.com/ A_Lein

Bylinková polievka plná života

Ďalšou skvelou možnosťou je jarná polievka z čerstvých byliniek, ktorú môžete pripraviť z medvedieho cesnaku, šťaveľu či mladého špenátu. Stačí všetko krátko povariť, rozmixovať a zjemniť trochou masla alebo smotany. Takáto polievka nielen zahreje, ale zároveň pôsobí ako prírodný detox a posilnenie imunity.

šťaveľ
Foto: Pixabay

Zelené halušky, ktoré prekvapia

Ak radi experimentujete, skúste pripraviť zelené halušky – napríklad tak, že do cesta pridáte rozmixovaný špenát alebo medvedí cesnak. Halušky nielen krásne zafarbia, ale získajú novú chuť. Podávajte ich s bryndzou, kyslou smotanou a opečenou cibuľkou – získate moderný, no pritom tradičný pokrm.

špenátové halušky
Foto: Pixabay

Večera s nádychom jari

Na večeru si môžete dopriať ľahký zeleninový šalát s vajíčkom, strúhaným syrom a domácim dresingom z kyslej smotany a byliniek. Alebo pripravte jednoduchý quiche (slaný koláč) so špenátom, pórom či brokolicou. Výborne chutí aj vlažný.

Slaný cuketový koláč so syrom
Foto: Gurman

Symbolika Zeleného štvrtka v jedle

Zelený štvrtok je podľa tradície dňom, keď si pripomíname Poslednú večeru Ježiša Krista s apoštolmi. V minulosti ľudia verili, že ak v tento deň zjedia niečo zelené – ako mladé bylinky, listovú zeleninu či čerstvú žihľavu – zabezpečia si zdravie po celý rok. Tak prečo si tento pekný zvyk nepripomenúť aj dnes?

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ