Ako zahustiť jedlo bez múky: Objavte 3 overené spôsoby

Pre ľudí, ktorí sa vyhýbajú zahusťovaniu polievok či omáčok múkou alebo majú alergiu na lepok, môže byť zahusťovanie výzvou. Klasická zápražka z múky predstavuje tradičný spôsob zahustenia jedla, no existuje mnoho alternatívnych ingrediencií, ktoré môžete pri varení použiť. Prinášame vám niekoľko kreatívnych spôsobov, ako zahustiť jedlo bez múky a dosiahnuť jeho dokonalú konzistenciu a chuť.

Zahusťovanie jedál bez pridania múky je jednoduché a zároveň zdravé, pretože sa vaše obľúbené recepty stanú ľahšími a menej kalorickými. Prinášame vám tri overené spôsoby, ako použiť alternatívne ingrediencie na zahusťovanie jedál. Múke tak môžete dať pri zahusťovaní zbohom.

ako zahustiť jedlo bez múky
Foto: Pixabay

1. Rozmixovaná či nastrúhaná zelenina

Jedným zo skvelých spôsobov, ako zahustiť jedlá, je rozmixovanie či nastrúhanie zeleniny. Tento tip môžete využiť, keď pripravujete tradičnú sviečkovú omáčku alebo chcete zahustiť zeleninovú polievku. Jednoducho časť uvarenej zeleniny premiestnite do mixéra, rozmixujte ju a pridajte naspäť do jedla. Zeleninu môžete okrem mixovania aj nastrúhať.

Chcete zahustiť guláš či fazuľovú polievku s údeným mäsom? Pridajte do polievky dva nastrúhané zemiaky a počkajte pokiaľ sa úplne nerozvaria. Dosiahnete konzistenciu, v ktorej „bude stáť lyžica“ a to bez pridania akejkoľvek múky. Taktiež dusená nastrúhaná mrkva alebo pasírované paradajky môžu poslúžiť ako jednoduchý zahusťovací prostriedok a pridať jedlu krémovú hustú konzistenciu.

ako zahustiť jedlo bez múky
Foto: Pixabay

2. Kokosové mlieko a rastlinné smotany na varenie

Kokosové mlieko s tukovou zložkou je ďalšou skvelou alternatívou na zahustenie jedál. Jeho krémová konzistencia pridáva bohatú chuť a textúru do jedál, ako sú kari, strukovinové polievky alebo dezerty. Stačí pridať niekoľko lyžíc kokosového mlieka do jedla a premiešať, aby sa dosiahla požadovaná konzistencia. Pozor, kokosový nápoj na zahustenie nevyužijete. Siahnite vždy po neodtučnenom kokosovom mlieku, ktoré sa najčastejšie predáva v konzervách.

Prekáža vám chuť kokosového mlieka? Siahnite po rastlinnej smotane na varenie. Na pultoch obchodov nájdete ryžovú, ovsenú, sójovú, mandľovú a mnohé iné druhy rastlinných smotán na varenie. Ich využitie nájdete najmä pri zahusťovaní omáčok, kam ich je potrebné pridať pár minúť pred koncom varenia. Jedlo krásne zahustia, navyše sú vo väčšine prípadov vegánske.

ako zahustiť jedlo bez múky
Foto: Pixabay

3. Ako zahustiť jedlo bez múky? Zoznámte sa s redukciou

Redukcia je proces, ktorým sa dosahuje zahustenie a koncentrácia chutí a aróm jedla. Pomocou tejto techniky môžete vytvoriť intenzívnejšiu a bohatšiu omáčku bez pridania akýchkoľvek zahusťovadiel, vrátane múky. Začnite tým, že výrazne znížite množstvo tekutiny vo vašej omáčke jej odparením.

Ak redukujete omáčku, je vhodné použiť hrniec alebo panvicu so širším priemerom. Tým sa zväčší povrchová plocha, na ktorej sa môže voda odparovať rýchlejšie. Zvýšte teplotu a jedlo neustále miešajte. Miešanie počas redukcie pomáha rozptyľovať teplo a zabezpečuje rovnomerné zahustenie. Miešajte pravidelne, aby sa zabránilo prichyteniu a nežiaducemu prihoreniu jedla.

ako zahustiť jedlo bez múky
Foto: Pixabay

Buďte trpezliví a starostlivo sledujte proces redukcie, aby ste dosiahli želané zahustenie. Zároveň s redukciou začnite v dostatočnom časovom predstihu pred koncom varenia, aby sa ingrediencie nerozvarili. Nazabudnite, že proces redukcie zintenzívni aj chute, takže to so solením a korenením pred ňou nepreháňajte, aby omáčka vo výsledku nebola presolená a prekorenená.

Zahustiť zeleninovú polievku môžete napríklad aj pridaním červenej šošovice alebo pohánky, tú však môžete servírovať aj ako delikátnu prílohu. Ako uvariť pohánku? Nasledujte 4 jednoduché kroky.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ