Ako variť vajcia? Tipy a triky, s ktorými dosiahnete dokonalý výsledok

Vajcia varené, stratené, na mäkko alebo na tvrdo. Existuje množstvo spôsobov, ako variť vajcia a v tomto prípade dvojnásobne platí tvrdenie “sto ľudí, sto chutí”. Zoznámte sa s nami s rôznymi spôsobmi ako variť vajcia a dosiahnite vždy dokonalý výsledok, v závislosti od toho, akú úpravu vajec vo vašej kuchyni obľubujete najviac.

Tajomstvo dokonalo uvareného vajíčka: Správny čas varenia a chladenia

Existuje viacero spôsobov, ako uvariť vajcia a každý z nich ponúka jedinečnú chuť a textúru. Správny čas varenia je kľúčom k dosiahnutiu prípravy dokonalých vajec. 

ako variť vajcia
Foto: ©FoodieFactor cez Canva.com

Pre varené vajcia s mierne tekutým žĺtkom je ideálny čas varenia približne 6-7 minút od bodu varu. Ak preferujete varené vajíčka s polotekutým žĺtkom, mali by ste ich variť kratšie, a to približne 4-5 minút. Pre úplne natvrdo uvarené vajcia s celkovo uvareným žĺtkom je optimálny čas varenia 9-12 minút.

Nezabudnite taktiež na správne chladenie vajec po ich dovarení. Chladenie pomôže zastaviť proces varenia, aj keď už vajcia nie sú ponorené pod vodnou hladinou a zabezpečí, že sa budú dať ľahko olúpať. Najjednoduchším tipom na chladenie vajec je vložiť ich ihneď po uvarení do misky s ľadovou vodou.

Inovatívne recepty s vajcami: Zdravé a chutné možnosti, ako variť vajcia

Varené vajcia nie sú len jednoduchým pokrmom, ktorý si vychutnáte na rýchle raňajky, ale môžu byť aj zdravým a lahodným hlavným chodom. 

ako variť vajcia
Foto: ©omisido cez Canva.com

Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte naše inovatívne recepty s vajcami, na ktorých si zaručene pochutíte. Zistite napríklad, ako si pripraviť vajcia s bešamelovou omáčkou alebo stratené vajcia v smotanovej omáčke. Tieto recepty sú skvelou možnosťou pre výživný obed. Alebo si vyskúšajte pripraviť na raňajky cigánske vajce, ktoré vám poskytne zdravé tuky a bielkoviny. Keď zistíte, ako správne variť vajcia, fantázii sa medze pri ich príprave nekladú.

Už čoskoro na gurman.sk zistíte, ako variť vajcia, aby sa ľahšie lúpali, nepraskali pri varení a ich žĺtka nepokrýval zelený krúžok.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ