Označenie na vajciach: Viete, čo znamená kód na škrupine?
Všetky vajcia, ktoré nájdeme v obchodoch, sú označené rôznymi číslami, písmenami a špeciálnymi značkami. Označenie na vajciach nám v skutočnosti poskytuje dôležité informácie o spôsobe chovu nosníc, pôvode vajec, ich kvalite a iných kritériách. Prinášame vám rýchly prehľad o tom, čo všetky tieto značky znamenajú.
Tušili ste, že nápis na krabičke hlásajúci „Slovenská republika“ v skutočnosti nemusí znamenať slovenský pôvod samotného vajíčka? Viac vám o jeho pôvode, ale aj iných vlastnostiach napovie kód na škrupinke. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo konkrétne tieto číslice a písmená označujú.
Označenie na vajciach, čo znamená?
1. Čísla od 0 do 3 – Spôsob chovu nosníc
- 0 – Ekologické vajcia (BIO): Nosnice sú chované v ekologických podmienkach.
- 1 – Vajcia z voľného výbehu: Nosnice majú prístup k voľnému pohybu v kurníku aj vonku.
- 2 – Chov v kurníku na podstielke: Nosnice sú umiestnené v klietkach s väčším priestorom než pri bežnom klietkovom chove.
- 3 – Vajcia z klietkového chovu: Nosnice sú chované v bežných klietkach.
2. Krajina pôvodu
- Ďalším údajom na škrupine je kód krajiny producenta (krajina, kde boli vajcia znesené): SK – Slovensko, CZ – Česká republika, LT – Litva, DE – Nemecko, AT – Rakúsko a pod.
3. Registračné číslo chovu
- Posledné znaky predstavujú registračné číslo chovu, z ktorého vajíčka, ktoré ste si kúpili pochádzajú. Každý podnik má pridelené individuálne číslo. Kompletný zoznam registrovaných slovenských prevádzok, ktorým Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) pridelila schvaľovacie číslo, nájdete na ich webových stránkach.
- Vajcia, ktoré ponúkajú slovenské triediarne vajec, nemusia mať automaticky slovenský pôvod. Zoznam slovenských prvovýrobcov, ktorí predávajú vajcia priamo konečným spotrebiteľom, nájdete na webe ŠVPS SR.
Mohlo by vás zaujímať: Ako variť vajcia? Tipy a triky, s ktorými dosiahnete dokonalý výsledok
Na samotnom obale vajec nájdete aj označenie triedy kvality vajec podľa akosti. Najčastejšie sa v obchodoch môžete stretnúť s balením vajec triedy A alebo označením „čerstvé vajcia“. Pre maloobchodný predaj sú určené vajcia triedy A s možnosťou doplnenia označenia „čerstvé vajcia“ alebo „extra“ alebo „extra čerstvé vajcia“. Takéto označenie sa môže používať do deviateho dňa po znáške. Trieda B sú druhá akosť alebo konzervované vajcia a trieda C sú vajcia vyradené, určené pre potravinársky priemysel.
Prečítajte si tiež: Ako nahradiť vajce pri pečení? Odhaľte naše rýchle tipy
Teraz, keď už viete, čo znamená označenie na vajciach a ich škrupinke, môžete sa smelo pustiť do kulinárskeho kúzlenia. Vyskúšajte si napríklad pripravť skvelé raňajkové vajíčkové muffiny alebo vajíčkovú nátierku.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ