Kapustová polievka na chudnutie: Zasýti a pomôže vám zhodiť

Leto je za dverami, a tak sa mnohí z nás rozhodli cítiť lepšie a zhodiť nadbytočné kilogramy. Pokiaľ mnohé diétne jedlá nie sú dostatočne zasycujúce alebo im chýba chuť, kapustová polievka na chudnutie vás príjemne prekvapí. Naša zdravá receptúra na túto hustú polievku uspokojí vaše chute, zaplní žalúdok a aj napriek tomu obsahuje len minimum kalórií. Pustite sa do jej prípravy s nami a pripravte si ozaj veľký hrniec.

Kapustová polievka na chudnutie: Prečo je zdravá?

Náš jednoduchý recept vám pomôže si pripraviť ozaj poriadnu dávku tejto „tukožrútskej“ polievky nabitej vitamínmi. Množstvo polievky vám pokojne vystačí na celý týždeň, je už na vás či ju budete konzumovať pomedzi iné ľahšie jedlá alebo ako hlavný chod na obed či večeru. Kapusta, ktorá je hlavnou ingredienciou tohto pokrmu, má množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie. Len jedna šálka surovej hlávkovej kapusty vám dodá až 41 % vášho denného príjmu vitamínu C a až 2,5 gramu vlákniny – čo pomáha udržiavať vaše črevá v pohybe a zdravé. Navyše je tento recept vhodný aj pre vegánov.

Gurman TIP: Predtým, než začnete variť, je dôležité pripraviť si všetku zeleninu vopred, a teda mať ju umytú a nakrájanú. Aby ste ušetrili čas, môžete si pripraviť zeleninu už deň vopred, uložiť ju oddelene do uzavretých nádobiek a skladovať ju v chladničke.

kapustová polievka na chudnutie
Foto: Pixabay

Recept na kapustovú polievku na zhadzovanie kilogramov

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 1 veľká hrubostenná červená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ½ čajovej lyžičky korenia provensálska zmes
  • ½ čajovej lyžičky mletej čiernej papriky
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 8 šálok zeleninového vývaru alebo vody
  • 1 stredne veľká hlávková biela kapusta
  • 1 veľká paradajka alebo krájané konzervované paradajky
  • 2 čajové lyžičky bieleho vínneho octu (voliteľné)

Postup:

  1. Rozohrejte olej v veľkom hrnci na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler a zeleninu restujte za občasného miešania. Ak túžite nakrájať cibuľu ako profík, pomôže vám tento návod.
  2. Restujte, pokiaľ zelenina nezačne mäknúť, čo bude trvať približne 6 až 8 minút. Pridajte k zmesi papriku, cesnak, provensálsku zmes korenia, papriku a soľ a duste za občasného miešania ďalších 10 minút.
  3. Následne do hrnca vložte aj nakrájanú kapustu a duste ju, pokiaľ trochu nezmäkne a nepustí šťavu. Pridajte vývar a nakrájanú paradajku alebo vodu a konzervované paradajky; zvýšte teplotu na stredne vysokú a priveďte polievku k varu.
  4. Keď polievka začne vrieť, znížte teplotu na udržanie slabého varu, čiastočne hrniec zakryte a varte, pokiaľ všetka zelenina nebude mäkká, cca ďalších 15 až 20 minút. Pomôcť si môžete aj tým, že kapustová polievka na chudnutie sa bude variť v tlakovom hrnci.
  5. Po dovarení polievku odstráňte zo zdroja tepla a vmiešajte do nej ocot. Tento krok je voliteľný, ale kvalitný vínny či jablčný ocot pomôže ešte viac nakopnúť váš metabolizmus.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na jablčný ocot: Zázrak pri jarnom detoxe, ale aj upratovaní

kapustová polievka na chudnutie
Foto: Pixabay

Tipy pri príprave kapustovej polievky na chudnutie

Ak nemáte práve po ruke provensálsku zmes korenia, môžete si vyrobiť vlastnú zmes talianskeho korenia so suchými bylinkami z vašej špajzy. Na dochutenie polievky smelo použite sušené oregano, bazalku, tymian, šalviu a rozmarín.

Kapustová polievka na chudnutie vám vydrží uložená v chladničke až 4 dni a zmraziť si ju môžete až na 3 mesiace. Ak ju chcete urobiť ešte zasycujúcejšou, no stále zdravou, pridajte do nej obilniny, napríklad v podobe pohánky. Pohánku si však uvarte vopred a do polievky ju pridajte až pred koncom varenia, aby sa nerozvarila. Taktiež do receptu môžete pridať strukoviny v podobe cíceru alebo bielej či červenej fazule, pre extra dávku bielkovín. So soľou to v recepte nepreháňajte, aby ste predišli zadržiavaniu tekutín v organizme.

Prečítajte si tiež: Ako uvariť pohánku: Nasledujte 4 jednoduché kroky

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ