RECEPT na domáci KEČUP: Odteraz ho už nebudete kupovať

Nie je nič lepšie ako domáca príprava obľúbených potravín. A ak je medzi vašimi favoritmi práve kečup, máme pre vás skvelú správu. Domáci kečup je ľahký na prípravu, vyhnete sa pridaným konzervantom a zbytočnému cukru, a navyše si môžete experimentovať s chuťami presne podľa vašich preferencií. Vyskúšajte spolu s nami skvelý recept na domáci kečup.

Na recept na domáci kečup budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 1 kg zrelých paradajok
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky jablečného octu
  • 1/4 šálky hnedého cukru
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej horčice
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej papriky
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 štipka škorice

recept na domáci kečup
Foto: Pexels

Postup prípravy domáceho kečupu:

  • Príprava surovín: Začnite tým, že očistíte a nakrájate všetku zeleninu. Paradajky pokrájajte na štvrtiny, cibule a cesnak nasekajte nadrobno.
  • Varenie: V hrnci s trochou oleja orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmenia farbu na zlatistú. Potom pridajte paradajky a všetky koreniny. Nechajte variť na miernom ohni približne hodinu až do doby, kým sa paradajky úplne nerozvaria.
  • Mixovanie a pasírovanie: Vychladnutú zmes preložte do mixéra a rozmixujte na hladko. Pokiaľ preferujete úplne hladký kečup, môžete zmes ešte prepasírovať cez sitko, aby ste odstránili všetky zrnká a šupky.
  • Dochutenie: Prepasírovanú paradajkovú zmes preložte naspäť do hrnca, pridajte ocot a cukor. Varte na nízkom ohni ďalších 30-45 minút, kým zmes nezhustne. Nezabudnite občas premiešať, aby sa kečup nepripálil. Vo finále môžete kečup ešte viac dochutiť.
  • Sterilizácia: Domáci kečup je hotový! Nechajte ho vychladnúť a potom ho preložte do pohárov na sterilizovanie.

recept na domáci kečup
Foto: Pexels

Stačí len pár surovín, trochu času a domáci kečup je na svete. Je ideálny na grilovačky, domáce hot-dogy, hamburger alebo ako príloha k hranolkám. Nebojte sa experimentovať s koreninami a vytvoriť si tak vlastnú unikátnu chuť. Prekvapilo vás, že sa na dochutenie domáceho kečupu používa aj škorica? Objavte tipy od skúsených kuchárov na použitie škorice aj do ďalších slaných receptov.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ