Varné typy zemiakov: Viete, ktoré použiť do vášho receptu?
Varenie zemiakov je niekedy malým umením a zohľadnenie ich štruktúry a vlastností môže výrazne ovplyvniť výsledný pokrm. Rozlišujeme štyri hlavné varné typy zemiakov, ktoré sa líšia vo svojej textúre a vhodnosti pre rôzne jedlá. Viete, ktoré použiť do toho vášho receptu?
4 hlavné varné typy zemiakov a ich použitie
Varný typ A: Pevné a lojovité zemiaky
Tento typ zemiakov sa vyznačuje ich pevnou a lojovitou štruktúrou. Sú jemné až stredne jemné, nerozvaria sa a sú iba veľmi mierne múčnaté. Sú primerane vlhké a výborne sa hodia na prípravu majonézových šalátov alebo ako samostatná príloha. Ich konzistencia a chuť sú ideálne na zachovanie ich tvaru a textúry pri varení.
Ich vlastnosti tak oceníte, aj keď ich pridáte do polievky alebo ich použijete na prípravu gulášu. Keď však chcete zemiaky v polievke zámerne rozvariť a tým ju zahustiť, rozhodne siahnite po inom varnom type zemiakov.
Varný typ B: Polopevné a polomúčnaté zemiaky
Varný typ B označuje zemiaky s polopevnou a polomúčnatou štruktúrou. Ich štruktúra môže byť jemná až hrubšia a sú vhodné ako samostatná príloha. Tieto zemiaky majú primeranú vlhkosť a ich konzistencia je stredne kompaktná. Varený typ B je skvelou voľbou pre bežné prílohové použitie ku všetkým tradičným slovenským pochúťkam, ako je hovädzie alebo kuracie soté alebo špenátový či cuketový prívarok. Objavte s nami tie najlepšie recepty na prívarky.
Varný typ C: Múčnaté zemiaky
Zemiaky varného typu C sú múčnaté a stredne rozváravé. Ich štruktúra je polohrubá a sú stredne vlhké až suchšie. Tento varný typ je ideálny na prípravu zemiakových príloh a surovín pre výrobu rôznych zemiakových výrobkov, napríklad pre zemiakové cesto. Ich textúra sa dobre upravuje a môžu slúžiť ako skvelý základ pre zemiakovú kašu alebo popučené zemiaky s opečenou cibuľkou a červenou mletou paprikou.
Varný tip D: Silne múčnaté zemiaky
Nakoniec, zemiaky varného typu D sú silne múčnaté a silne rozváravé. Ich hrubá štruktúra ich predurčuje ako surovinu pre výrobu rôznych zemiakových ciest. Tieto zemiaky sa varením rozpadajú, no práve ich vysoký škrobový obsah ich robí vhodnými na výrobu množstva chutných jedál. Určite ich využijete aj pri príprave tradičných slovenských bryndzových halušiek.
Pri výbere zemiakov do receptov je dôležité zohľadniť ich varný typ a zvoliť si také, ktoré najlepšie vyhovujú danému pokrmu. Každý typ má svoje výhody a zvláštnosti, a tak môžete dosiahnuť dokonalý výsledok pri príprave každého receptu zo zemiakov. Odhaľte ďalšie rady a tipy do vašej kuchyne.
[…] Mohlo by vás zaujímať: Varné typy zemiakov: Viete, ktoré použiť do vášho receptu? […]
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ