
Veľká noc sa tradične spája s vôňou údeného mäsa, vajíčok a čerstvých byliniek. Dá sa ale pripraviť veľkonočná plnka bez údeného? Ak z nejakého dôvodu nechcete použiť údené mäso vo svojej veľkonočnej plnke – či už kvôli zdraviu, vegetariánskemu životnému štýlu alebo jednoducho hľadáte niečo ľahšie, vyskúšajte ju inak. Máme pre vás skvelé tipy, ako si plnku pripraviť bez mäsa, no stále chutne a slávnostne.
Veľkonočná plnka bez údeného
1. V hlavnej úlohe: zelenina a bylinky
Základom chutnej plnky sú čerstvé ingrediencie, ktoré jej dodajú sviežosť a vôňu. Namiesto údeného mäsa môžete použiť rôzne druhy zeleniny, ktoré sú práve na jar sezónne. Skvele sa hodí napríklad nadrobno nakrájaný pór, mladá cibuľka, špenát, petržlenová vňať, žihľava alebo medvedí cesnak. V kombinácii s vajíčkami, pečivom a bylinkami vytvoria ľahkú, no zároveň bohatú chuť.

2. Hríbiky pre umami chuť
Ak vám v plnke chýba výraznejšia, „mäsová“ chuť, siahnite po hríboch. Sušené dubáky alebo čerstvé šampiňóny opečené na troche masla či olivového oleja dodajú plnke hĺbku a zemitosť. Hríby sú výborným nositeľom umami chute a postarajú sa o to, že nebudete mať pocit, že vám v nej niečo chýba.

Prečítajte si tiež
Koľko rožkov ide do plnky? Stačí si zapamätať jednoduché pravidlo
4. Strukoviny ako výživná náhrada mäsa
Ak chcete plnku obohatiť o bielkoviny, výbornou voľbou je uvarená šošovica, cícer alebo biela fazuľa. Stačí ich jemne popučiť, dochutiť cesnakom, majoránom, tymianom a premiešať so zvyškom surovín. Takto pripravená plnka je sýta a výživná, no stále ľahšia než tá s údeninou.

5. Syrová alternatíva poteší najmenších stravníkov
Výborným doplnkom do vegetariánskej verzie veľkonočnej plnky je aj syr. Skúste použiť jemne nastrúhaný tvrdý syr (napr. gouda, eidam alebo parmezán), prípadne tvaroh alebo bryndzu. Syr dodá plnke krémovosť, slanosť a zaujímavý chuťový profil. Na svoje si tak prídu aj najmenší pri sviatočnom veľkonočnom stole.

Prečítajte si tiež
Veľkonočná plnka: Čo pridať do receptu, aby chutil ako od babičky?
Pečivo, vajcia a korenie – základ zostáva
Bez ohľadu na to, čím údené nahradíte, základ plnky by mal tvoriť starší chlieb alebo rožky nakrájané na kocky, ktoré sa nasiaknu zmesou vajec a mlieka. Pridajte soľ, čierne korenie, majorán, prípadne štipku muškátového orieška – korenie dodá plnke typickú veľkonočnú vôňu.
Veľkonočná plnka bez údeného nemusí znamenať kompromis – naopak, môže byť dôkazom toho, že aj tradičné recepty sa dajú obmeniť s ľahkosťou, kreativitou a dôrazom na chuť.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ