4 zdravé recepty na júl: Pripravte sa na zeleninovú hostinu!

Leto je tu a s ním aj bohatá úroda zeleniny z vašej záhrady či miestneho trhu. Júl je obdobím, kedy si môžete vychutnávať množstvo čerstvých jedál, pretože suroviny na ne sú ľahko dostupné. A čo je lepšie ako využiť sezónnu zeleninu na zdravé recepty? Poďte sa inšpirovať spolu s nami.

Prinášame vám niekoľko inšpiratívnych receptov s júlovou zeleninou, ktoré vás zaručene oslovia a obohatia váš jedálny lístok. Čerstvé paradajky, cukety, papriky, baklažány a ďalšie sezónne plody prinesú do vašich jedál bohatú chuť a množstvo živín.

4 zdravé recepty na júlovú zeleninovú hostinu

1. Cuketové cestoviny s paradajkami a bazalkou: Jemné rezance nastrúhané z čerstvých cukiet sú ideálnou alternatívou k bežným pšeničným cestovinám. Obohatťe ich o omáčku zo sladkých paradajok a dochuťte čerstvou bazalkou. Tento jednoduchý recept je skvelým spôsobom, ako si vychutnať sezónnu júlovú zeleninu. Navyše tento nízkosacharidový recept môžete jesť doslova „na kilá“ a neohrozí to vašu formu do plaviek.

recepty z cukety
Foto: Pexels

2. Zapekané baklažány s mozzarellou a paradajkami: Baklažány sú v lete na vrchole svojej zrelosti a chuti. Nájdete ich v rôznych tvaroch a veľkostiach. Skombinujte ich s mozzarellou a paradajkami a vytvorte skvelý a zdravý zapekaný obed či večeru. Tento ľahký recept osloví nielen milovníkov zeleniny.

3. Šalát s rukolou, cherry paradajkami a vlašskými orechmi: Arugula, známa tiež aj ako rukola, je skvelá zelenina s mierne štipľavou chuťou, ktorá dodá vašim šalátom osviežujúci nádych. Spojte ju s lahodnými cherry paradajkami a pridajte vlašské orechy pre bohatú prírodnú orechovú príchuť. Nemáte dosť orieškovej chuti? Šalát môžete dochutiť aj orechovým olejom. Pre sýtejšiu verziu pridajte do hotového šalátu vychladené uvarené celozrnné cestoviny. Táto príloha na grilovačku je hotová za pár minút.

zdravé recepty
Foto: Pixabay

Gurmán Tip: Pridajte k tomuto šalátu grilovanú cuketu a papriku, plátky kuraciny a podávajte v tortile. Bleskový letný obed je na svete!

4. Plnené papriky s fazuľovou plnkou: Papriky v lete doslova dozrievajú na tanieri a čakajú na to, aby ste ich naplnili lahodnými ingredienciami. Vyskúšajte ich plniť roztlačenou uvarenou fazuľou zmiešanou s bylinkami, cesnakom, soľou a kvapkou olivového oleja. Fazuľa dodá jedlu ďalšiu dávku bielkovín. Zároveň je takto naplnená paprika priam stvorená na gril, ale môžete ju kľudne upiecť aj na pekáči, podliať paradajkovou omáčkou a podávať so zemiakmi. Nájdite viac receptov na grilovanie zeleniny.

zdravé recepty
Foto: Pixabay

So sezónnou júlovou zeleninou je váš kulinársky receptár priam nekonečný. Využite bohatstvo prírody a doprajte si zdravé a chutné jedlá plné vitamínov a minerálov. Vaše telo vám poďakuje za túto výživnú letnú rozkoš na tanieri! Objavte viac fit receptov plných zeleniny.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ