Ako odkôstkovať olivy a prečo v obchode nekupovať tie bez kôstky

Olivy sú výnimočnou prísadou do mnohých receptov, od šalátov po cestoviny až po obložené jednohubky. Často však narazíte na situáciu, kedy potrebujete olivy bez kôstok. Prečo by ste nemali nakupovať olivy, ktoré sú predpripravené v náleve a už bez kôstky a ako odkôstkovať olivy doma? To vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

Prečo kupované olivy bez kôstky môžu byť múčnaté

Na pultoch obchodov môžete v dnešnej dobe nájsť už pomerne širokú ponuku olív. Môžete si vybrať z rôznych druhov olív, ako sú napríklad Kalamata, španielske Manzanilla alebo zelené olivy. Ak máte na výber čerstvé olivy z miestneho trhu, získate ešte autentickejšiu chuť. Táto možnosť sa nám však väčšinou naskytne len počas dovolenkovej sezóny.

Pri kúpe je veľmi pohodlné siahnuť po olivách, ktoré už neobsahujú kôstky a sú tak okamžite pripravené na priamu konzumáciu či do vašich receptov. Problematickým je v tomto prípade fakt, že vykostené jadro a dužina olivy prichádza do styku so slaným nálevom. Takéto olivy sú preto často mäkké a mierne múčnaté, pretože ich vnútro je počas skladovania vystavené už spomínanému nálevu.

Vykôstkované olivy preto už nedosahujú kvalitu čerstvo pripravených olív bez kôstky. Ak netušíte, ako vykôstkovať olivy poľahky doma, bez toho, aby ste manuálne zničili ich tvar, máme pre vás jednoduchý návod.

ako odkôstkovať olivy
Foto: Pixabay

Ako odkôstkovať olivy ľahko doma

Pripravte si čistú dosku na krájanie, ostrý kuchynský nôž a tanier. Pred samotným odkôstkovaním olív ich opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste z ich povrchu odstránili prebytočnú soľ. Najjednoduchší spôsob, ako odstrániť jadierko z olivy, je nasledujúci:

  1. Položte olivu na dosku na krájanie.
  2. Jemne pritlačte olivu o hranu kuchynského noža. Mali by ste pocítiť, ako sa kôstka začína uvoľňovať.
  3. Ak sa oliva neotvorí ihneď, jemnými kývajúcimi pohybmi noža ju niekoľkokrát prevaľte po doske na krájanie, kým sa oliva neotvorí a kôstka sa úplne neodkryje.

Týmto jednoduchým spôsobom môžete poľahky odstrániť kôstky z olív bez väčšej námahy. Niekedy môže byť tento proces trochu časovo náročnejší, ale stojí za to mať kvalitné olivy pripravené na ďalšie použitie.

Použitie olív v receptoch

Ak by ste chceli z olív vyrobiť pastu alebo tapenádu, jednoducho ich môžete rozmixovať s ochucujúcimi prísadami, ako je olivový olej, cesnak, kapary či bylinky. K olivovej tapenáde vám odporúčame pripraviť si aj talianske grissini tyčinky, táto delikatesa zaručene zaujme aj vašu návštevu. Olivy bez kôstok môžete taktiež pridať do šalátov, cestovín, na vrch obložených jednohubiek, pizzu alebo ich použiť ako chuťovku.

ako odkôstkovať olivy
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Majte na pamäti, že čerstvé olivy z trhu sú tvrdšie než tie v konzervách či obaloch s nálevom, ktoré sú už spracované. Tušili ste, prečo sa čierne a zelené olivy líšia vo farbe? Dozviete sa to TU.

Vďaka domácemu odkôstkovaniu olív si môžete pripraviť čerstvé olivy bez jadier, ktoré dodajú vášmu jedlu autentickú chuť a textúru. Môžete si tak byť istí, že vaše olivy sú čerstvé a pripravené podľa vašich preferencií, bez ohľadu na to, aký druh olív si vyberiete.

Prečítajte si tiež: Druhy olivového oleja: Spoznajte výhody každého z nich

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ