Patrí ananás na pizzu? Poznáme odpoveď na gurmánsku dilemu
Gurmánska dilema, či patrí ananás na pizzu, rozdeľuje milovníkov tejto pochúťky po celom svete. Ananás ako príloha na pizzu – áno alebo nie? Táto téma vyvoláva časté spory online, no aj pri spoločnom stolovaní. Prečo je tento kulinársky spor tak kontroverzný a odkiaľ vlastne pizza na spôsob Hawai pochádza? Pridajte sa k nám na ceste za odpoveďou na tieto otázky.
Patrí ananás na pizzu?
Kde vznikla pizza Hawai? Na exotickom ostrove to nebolo
Taliani berú svoju pizzu veľmi vážne, a to najmä v Neapole. Tu dostala miestna pizza v roku 2009 špeciálnu ochrannú značku od EÚ, ktorá chráni pôvodný recept na pizzu a jej výrobné metódy pred zneužitím alebo falzifikáciou. Pizza Hawai, obložená šunkou a ananásom, však nebola talianskym objavom. Aj napriek svojmu názvu, nevznikla ani na exotickom ostrove Hawai.
Pizza Hawai bola v skutočnosti vytvorená v Kanade v roku 1962, gréckym prisťahovalcom Samom Panopoulosom. Panopoulos, spolu so svojimi bratmi, vlastnil reštauráciu v provincii Ontario. Jedlo, ktoré tu servírovali bolo pôvodne veľmi jednoduché, podávali palacinky a hamburgery. Inšpirovaný svojou nedávnou cestou do Neapola, sa však Panopoulos rozhodol zaradiť aj pizzu do jedálneho lístka.
Pizza bola v tej dobe relatívne novým jedlo v Severnej Amerike. Väčšinou sa podávala obložená hubami, slaninou alebo pepperoni salámou. Panopoulos ju najprv podával podával tak isto. No neskôr, ako sa stal odvážnejším s inými jedlami a zaviedol amerikanizované verzie čínskych jedál, ako je sladko-kyslé kura, ktoré tiež obsahuje ananás, rozhodol sa zariskovať aj so svojimi pizzami.
Kuchár tak jednoducho pridal konzervovaný ananás na jednu pizzu so šunkou – netušiac, či to bude úspech alebo prepadák. Čoskoro však zistil, že kombinácia sladkého a slaného sa ukázala ako veľmi obľúbená pre mnohých jeho zákazníkov.
Mohlo by vás zaujímať: Druhy pizze: Poznáte ich všetky? Otestujte sa s nami

Prečo sa pizza Hawai stala obľúbenou a zároveň nenávidenou?
Jedným možným dôvodom je rastúca fascinácia, ktorá v tej dobe v USA súvisela s „tiki“ kultúrou. Havaj sa oficiálne stal americkým štátom až v roku 1959 a ľudia sa zamilovali do jeho ostrovného životného štýlu. Konzervovaný ananás vtedy začal byť do Severnej Ameriky dovážaný spolu s ananásovým džúsom – čo Panopoulosovi poskytlo jeho kľúčovú ingredienciu na nevšednú pizzu.
Čo sa týka názvu, značka konzervovaného ananásu sa volala Hawaiian, takže Panaopoulosova pizza bola pomenovaná takpovediac na jeho počesť. Od svojich skromných kanadských začiatkov sa pizza s ananásom rozšírila po celej Severnej Amerike a nakoniec aj po svete, ale napriek svojej globálnej príťažlivosti zostala ananásová pizza kontroverzná.
Jeden z hlavných argumentov bolo, že ananás porušuje tradíciu, a teda ovocie, okrem paradajok, nemá miesto medzi prílohami na pizzu. Gudni Thorlacius Johannesson, prezident Islandu, skoro vyvolal medzinárodný incident, keď sa so žartom vyjadril, že ak by mal tú príležitosť, celkovo by zakázal ananásovú pizzu.
Tento počin viedol až k tomu, že ľudia začali Hawai pizzu vo veľkom odosielať na Islandské veľvyslanectvo v Londýne. Justin Trudeau, vtedajší premiér Kanady, naopak vášnivo obhajoval kulinársky prínos svojej krajiny vo svete.
Prečítajte si tiež: Pinsa recept: Ako sa líši od pizze a ako si ju pripraviť u vás doma?

Čo hovoria na ananás na pizzi Taliani?
Majster pizzaiolo (pizza šéfkuchár) Franco Pepe vlastní reštauráciu v Caiazzo, na severe Neapola. Bol viackrát vyhlásený za najlepšieho pizziara na svete. Nikdy neustúpil od použitia ananásu ako prílohy a dokonca získal ocenenie za svoj prístup k tejto kontroverznej téme. V rozhovore pre webovú stránku La Cucina Italiana Pepe povedal, že si myslí, že dôvodom, prečo sa mnohí stavajú proti ananásovej pizzi, je to, že ananás až príliš kontrastuje s paradajkovou omáčkou.
Dvojitá kyslosť paradajok a ananásu, podľa neho nevyhnutne viedie k slabému chuťovému zážitku a zlému stráveniu. Okrem toho sú ananásové plátky z konzervy predvarené v sirupe, a to s obrovským prídavkom ďalších cukrov. Aj napriek tomu Pepe upiekol kritikmi ocenenú pizzu s ananásom. Použil však čerstvý ananás, ktorý pridal na pizzu až po dopečení a zabalil ho do prosciutto šunky. Aj keby sa zdalo, že Taliani sú striktne proti ananásu na pizzi, zdá sa, že sa teda nájdu aj tí, ktorí nad ním takpovediac „nezlomili palicu“.
Prečítajte si tiež: Prečo Taliani špagety nelámu pred varením? Dôvod vás prekvapí

Patrí ananás na pizzu? Ak vám chutí, smelo do toho!
Fanúšikovia Hawai pizze hovoria, že im páči práve kombinácia sladkých a slaných chutí – trend, ktorý sa v posledných rokoch stal dosť bežným na jedálnych lístkoch. Tento rastúci trend môžeme vidieť napríklad aj pri slanom karameli.
Koniec koncov, vždy ide o osobnú voľbu, na ktorú odkázal aj islandský prezident Johannesson, po svojom priam medzinárodnom gastronomickom konflikte. „Hoci nemám rád ananásovú pizzu, individuálna sloboda mať prílohu podľa vlastného výberu, môj názor prevyšuje,“ vyjadril sa. Aj keď Dwayne ‚The Rock‘ Johnson otvorene priznal, že ananás na pizzi miluje, kto by mal odvahu sa s ním hádať? Či už pizzu Hawai milujete alebo nenávidíte, vedzte, že na našich jedálnych lístkoch určite ešte dlhú dobu zostane.
Dostali ste chuť na pizzu? Pripravte si najlepšiu domácu pizzu s naším FOTORECEPTOM
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ