Ako pripraviť stratené vajce: Postup krok za krokom

Príprava strateného vajca je pre mnohých kuchárov akýmsi testom ich zručností. Tento zdanlivo jednoduchý pokrm si vyžaduje dávku precíznosti, trpezlivosti a správnej techniky. Ak chcete zvládnuť túto kulinársku výzvu ako profesionál, máme pre vás niekoľko osvedčených tipov a trikov, s ktorými vaše stratené vajce nebude ničím iným ako dokonalosťou na tanieri. Zistite, ako pripraviť stratené vajce, postup sa vám určite zíde.

Ako pripraviť stratené vajce – postup

Krok za krokom: Ako na to?

  1. Čerstvé vajcia sú základom úspechu. Ich bielok je pevnejší, čo zabezpečí, že sa vo vode nerozpadne. Ak si nie ste istí čerstvosťou, vajce ponorte do pohára s vodou – čerstvé vajce zostane ležať na dne, zatiaľ čo staršie sa začne nadnášať.
  2. Naplňte hrniec vodou, pridajte štipku soli a dve čajové lyžičky octu. Ocot pomáha zrážať bielok, takže sa lepšie obalí okolo žĺtka. Vodu priveďte tesne pod bod varu – mala by jemne bublinkovať, nie prudko vrieť.
  3. Pomocou lyžice roztočte vodu tak, aby sa vytvoril vír. Tento pohyb pomáha bielku obaliť žĺtok do úhľadného tvaru.
  4. Vajce si vždy rozbite najprv do malej misky alebo šálky. Tento krok vám uľahčí jeho vloženie priamo do víru.
  5. Vajce z misky opatrne nalejte do stredu víru. Nechajte ho vo vode približne 3 minúty. Po tomto čase by mal byť bielok pevný, zatiaľ čo žĺtok zostane tekutý.
  6. Stratené vajce opatrne vyberte dierovanou naberačkou a položte ho na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočnú vodu.

Prečítajte si tiež: Označenie na vajciach: Viete, čo znamená kód na škrupine?

benedikt vajcia recept
Foto: Pixabay

Prečo je stratené vajce také výnimočné?

Stratené vajce, čiže pošírované vajce, je uvarené bez škrupiny vo vode. Výsledkom je jemný bielok, ktorý obklopuje tekutý žĺtok. Tento spôsob prípravy je ideálny na podávanie s toastami, šalátmi alebo ako súčasť „brunchových“ špecialít, akými sú vajcia Benedikt.

Gurman TIP: Stratené vajce môžete podávať na chrumkavom toaste s avokádovým pyré, pridávať ho do šalátov alebo použiť do krémovej polievky (napr. Kulajda) alebo ho servírovať k prívarkom. Ak robíte stratené vajcia pre viac hostí, môžete ich krátko schladiť v ľadovej vode a pred podávaním ich znovu prehriať vo vode tesne pod bodom varu.

Mohlo by vás zaujímať: Vajce na mäkko: Ako dlho ho variť pri vložení do studenej či vriacej vody

Stratené vajce je symbolom jednoduchosti a elegancie na tanieri. Ak si osvojíte tieto triky, môžete si byť istí, že každé vajce, ktoré pripravíte, bude perfektné. A to najlepšie? So strateným vajcom môžete experimentovať a vytvoriť si jedinečné kombinácie chutí, ktoré potešia každého gurmána!

Prečítajte si tiež: Najlepšia praženica: Premeňte ju z raňajok na výbornú večeru

najlepšia praženica
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ