Vajce na mäkko: Ako dlho ho variť pri vložení do studenej či vriacej vody

Patríte k milovníkom vajíčok pripravených na mäkko? Vajcia pripravené na tento spôsob chutia výborne len tak na raňajky s toastovým chlebom, ale potešia vás určite aj v orientálnom ramene. Ako ale pripraviť dokonalé vajce na mäkko, keď stačí minútka navyše vo vriacej vode a tekutý žĺtok je nenávratne zatiahnutý? Prinášame vám podrobný návod, ako si uvariť vajíčko na mäkko. Pozrieme sa bližšie na dve techniky jeho prípravy, aby ste nemuseli tápať, či ho vložiť do vriacej alebo studenej vody.

Vajce na mäkko: Ako si ho pripraviť a alko dlho ho variť?

Aké je vajce uvarené na mäkko? Verne svojmu názvu, vajíčko na mäkko je také, ktoré sa varí vo vriacej vode, kým bielok nie je zatvrdnutý, ale žĺtok zostáva stále tekutý. Pretože čas varenia takéhoto vajca sa pohybuje zvyčajne okolo 3 až 4 minút, často sa nazýva aj „3-minútové“ alebo „4-minútové vajce“. Tušili ste, že vajce na mäkko vám poslúži aj ako náhrada za to stratené, napríklad pri raňajkovom recepte na vajcia Benedikt?

Pri príprave vajíčka na mäkko však aj čo i len jedna minúta dokáže urobiť rozdiel vo výsledku. V prvom prípade môže byť okolo žĺtka stále mierne množstvo tekutého bielka; pri druhom je žĺtok úplne zatvrdnutý. Aby ste sa týmto nepodarkom vyhli, zohľadnite čas varenia vajíčka vzhľadom k tomu, či sa ho chystáte pred samotným stopovaním času varenia vložiť do horúcej alebo studenej vody.

Prečítajte si tiež: Vyskúšali sme 3 spôsoby, ako rýchlo olúpať vajcia: Ktorý je ten najlepší?

ako rýchlo olúpať vajcia
Foto: Pixabay

Dve neomylné techniky varenia vajec na mäkko

Prvá technika: Vajce vkladáme do vriacej vody

Najprv priveďte vodu v hrnci k varu. Jemne vložte vajcia do vody, najlepšie s dierkovanou naberačkou alebo lyžicou. Keď voda opäť začne vrieť, znížte ju na najnižší plameň. Odteraz varíme vajcia na mäkko 3 až 4 minúty. Po uplynutí tohto času ich z vody opätovne vyberte lyžicou. Preložte vajcia do cedníka a prepláchnite ich pod studenou tečúcou vodou, aby ste zastavili varenie. Vajíčka na mäkko chutia vždy najlepšie ešte teplé, a teda hneď ako ich uvaríte.

Mohlo by vás zaujímať: Ktoré vajcia sú najzdravšie? Záleží na ich farbe?

Technika B: Vajcia sme vložili do studenej vody

Vložte vajcia do prázdneho hrnca a zalejte ich studenou vodou. Priveďte vodu s vajíčkami k varu, potom znížte na najnižší ohrev a varte už len 1 minútu. Následne ich vyberte z hrnca a nechajte ich odkvapkať, ako je opísané pri predchádzajúcej technike.

Gurman TIP: Zapamätajte si, že uvedené časy varenia vajíčok na mäkko platia pre vajcia pri izbovej teplote. Ak vajcia chcete variť hneď potom, ako ste ich vybrali z chladničky, doba varenia sa predĺži na 5 až 7 minút pomocou techniky A alebo na 3 až 5 minút pri použití techniky B.

Zistite viac o varení vajec na rôzne spôsoby: Ako variť vajcia? Tipy a triky, s ktorými dosiahnete dokonalý výsledok

vajce na mäkko
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ