Chlieb vo vajíčku na sladko: Skvelý recept, na ktorý využijete aj veku či knedľu

Zvýšilo sa vám staršie pečivo, veka či dokonca knedľa? Potom si určite vyskúšajte pripraviť pokrm známy ako chlieb vo vajíčku na sladko alebo ako ho Francúzi nazývajú – french toast. Táto mäkkučká dobrota je skvelý spôsob, ako začať svoj deň alebo si dopriať gurmánske raňajky cez víkend. Odhaľte recept na túto sladkú pochúťku s nami.

Recept na chlieb vo vajíčku na sladko, inak známy aj ako francúzsky toast:

Ingrediencie:

  • 4 plátky staršieho chleba
  • 2 veľké vajcia
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1 lyžica cukru
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • maslo na potretie panvice
  • med, javorový sirup alebo práškový cukor na posypanie
  • čerstvé ovocie alebo šľahačka na ozdobu

chlieb vo vajíčku na sladko
Foto: Pexels

Mohlo by vás zaujímať: Ako urobiť šľahačku: 9 pravidiel, ktoré nesmiete vynechať

Postup:

  1. V miske dobre rozšľahajte vajíčka. Pridajte mlieko, cukor, vanilkový extrakt a štipku soli. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie úplne nespoja.
  2. Plátky chleba ponorte do vajíčkovej zmesi, namočte ich z oboch strán, aby sa dobre napili, ale nechajte ich nasiaknuť až príliš.
  3. Na strednom ohni rozpáľte panvicu a rozpustite v nej maslo.
  4. Položte plátky chleba vo vajíčku na horúcu panvicu. Opekajte ich z oboch strán do zlatista.
  5. Vyberte chlieb vo vajíčku na sladko z panvice a servírujte ho, pokiaľ je ešte teplý. Podávajte ho preliaty s medom alebo javorovým sirupom a posypaný práškovým cukrom alebo ozdobený čerstvým ovocím (banán, lesné ovocie) a šľahačkou podľa vašich chutí.

chlieb vo vajíčku na sladko
Foto: Pexels

Gurman TIP: Tušili ste, že chlieb vo vajíčku na sladko môžete pripraviť nielen zo staršieho chleba, ale aj zo zvyškov veky, toastového chleba či knedle? Odsledujte si ale nasiakavosť jednotlivých druhov pečiva, nakoľko pokiaľ starší chlieb je potrebné „vykúpať“ vo vajíčkovej zmesi dôkladnejšie, toastový chlebík sa napije vajec skôr a keby ste ho v nich namáčali dlhšie, môže sa stať, že bude aj po upečení uprostred vlhký. Zvýšili sa vám žĺtky? Nemusíte ich hneď vyhadzovať! Prinášame 5 tipov ako ich využiť.

Prečítajte si tiež: Božské francúzske palacinky: Tu je 6 tajomstiev ich prípravy

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ