Benedikt vajcia recept: Pripravte si dokonalé víkendové raňajky

Benediktínske vajíčka sú skvelou voľbou na sýtejšie víkendové raňajky, ktoré vás rozmaznajú a doprajú vám ten najchutnejší spôsob, ako začať deň. Polomäkká textúra vajec, v spojení s bohatou holandskou omáčkou, je dokonalým spôsobom, ako si užiť chvíle oddychu s rodinou alebo priateľmi. Preto neváhajte a pripravte si Benedikt vajcia, recept, ktorý vám dopraje jedinečný gastronomický zážitok, aký si po dlhom pracovnom týždni určite zaslúžite.

Benedikt vajcia recept, ktorý vás na raňajky očarí

Ingrediencie:

  • 4 čerstvé vajíčka
  • 2 anglické muffiny (alebo iné vhodné pečivo, ako napríklad žemle či kaiserky)
  • 4 plátky šunky od kosti
  • na holandskú omáčku: 100g masla, 2 žĺtky, citrónová šťava
  • lyžica bieleho octu
  • soľ a čierne korenie
  • čerstvé bylinky alebo mikrobylinky na ozdobenie (napríklad petržlenová vňať, pažítka či žerucha)

benedikt vajcia recept
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Pripravte si hlboký hrniec s vriacou vodou, do ktorého pridáte polievkovú lyžicu bieleho octu. Ocot je ingredienciou, ktorá vám pomôže pripraviť dokonalé stratené vajíčka, nakoľko bielky sa vďaka nemu pekne zatiahnu, pokiaľ žĺtky zostanú príjemne tekuté.
  2. Vajíčka si rozbite po jednom do pohára alebo misky a vlejte ich do vriacej vody. Pri príprave stratených vajec vám pomôže aj dierkovaná naberačka, nakoľko s ňou vajíčka pohodlne vyberiete z hrnca (prípadne aj vložíte).
  3. Vajíčka varíme na strateno po dobu 3-4 minút, pokiaľ sa bielka nezatiahnu, ale žĺtko zostane stále tekuté.
  4. Následne uložte uvarené vajcia na papierovú utierku a nechajte tu z nich odkvapkať prebytočnú vodu.
  5. Prípravu tohto receptu vám výrazne uľahčí kupovaná holandská omáčka. Ak si ju chcete pripraviť sami roztopte si 100g masla a vyšľahajte si dva žĺtky metličkou. Do žĺtkov následne po lyžiciach pridávajte maslo, za neustáleho šľahania. Na záver dochuťte soľou, čerstvo namletým čiernym korením a pár kvapkami citrónovej šťavy.
  6. Anglické muffiny, žemle či kaiserky si rozkrojte na polovice a opražte ich na suchej panvici alebo na grile, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  7. Na každú polovicu pečiva položte plátok šunky od kosti a jedno vajíčko. Následne prelejte vaše benediktínske vajíčka holandskou omáčkou a dozdobte bylinkami podľa chuti. Podávajte teplé.

Gurman TIP: Benedikt vajcia recept vyžaduje tekutú konzistenciu žĺtkov, ktoré sa vám pri prekrojení doslova rozlejú po tanieri. Dávajte si preto pozor, aby ste vajíčka „neprevarili“, čím by ste sa ochudobnili o autentický zážitok z chuti tohto populárneho raňajkového pokrmu.

benedikt vajcia recept
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Recepty na raňajky: Čo si pripraviť, keď máte ráno naponáhlo

Pod vajcia a omáčku môžete pridať namiesto šunky aj iné ingrediencie. Výborne sa do receptu hodí avokádo, slanina, špenát či údený losos. Ak túžite vašu holandskú omáčku ešte o čosi vylepšiť, pridajte do nej tabasco pre pikantnejšiu chuť. Pripomína vám holandská omáčka štýlom jej prípravy domácu majonézu? Odhaľte tri najčastejšie chyby pri príprave domácej majonézy TU.

Prečítajte si tiež: Najlepšia praženica: Premeňte ju z raňajok na výbornú večeru

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ