Ako skaramelizovať cukor? Pripravte si lahodný karamel ako profík

Či už potrebujete základ pre domácu karamelovú omáčku na ozdobenie zmrzliny, pripravujete sladkú polevu na zákusok alebo tvoríte karamelové sladkosti, najprv sa rozhodne musíte naučiť ako skaramelizovať cukor. Získajte s nami potrebné zručnosti, aby vaša karamelizovaná cukrová hmota bola hebká, jemná a neprihorela.

Čo je skaramelizovaný cukor?

Skaramelizovaný cukor je cukor varený pri nízkej teplote, čo spôsobuje zmenu jeho vzhľadu aj chuti. Počas procesu nazývaného pyrolýza cukor zoxiduje, nadobúda jantárovú farbu a bohatú, mierne sladkú až orieškovú chuť. Uhľohydráty, teda cukry nachádzajúce sa v škrobovej forme, taktiež získavajú počas tohto procesu hlbšiu farbu, a to od zlatej po tmavohnedú, v závislosti od druhu cukru, teploty a doby varenia. Objavte s nami mokrú a suchú metódu ako skaramelizovať cukor.

ako skaramelizovať cukor
Foto: pixabay.com

Ako skaramelizovať cukor pomocou „mokrej metódy“

Pri použití mokrej metódy na karamelizáciu cukru najskôr vytvoríte cukrový sirup a následne ho zredukujete.

  1. Vytvorte si cukrový sirup. V hrnci s hrubým dnom a vysokými okrajmi na stredne vysokom plameni/teplote zmiešajte 200 gramov cukru (približne jednu šálku cukru) s 150 mililitrami vody (trochu viac ako pol šálky vody) a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  2. Nechajte sirup zredukovať. Keď zmes začne vrieť, znížte teplotu a nechajte sirup zredukovať, až pokiaľ nenadobudne tmavú farbu. Nezabudnite sirup neustále miešať. Hrniec môžete opatrne nakláňať, aby sa teplo a farba rovnomerne rozložili.
  3. Dôkladne sledujte karamelizáciu cukru. Sledujte farbu a teplotu cukru pomocou zraku a teplomera, až kým nedosiahne želanú farbu a teplotu (cca 160°C).
  4. Odstráňte karamelizovaný cukor zo zdroja tepla. Váš karamelizovaný cukor je teraz pripravený na použitie.

ako skaramelizovať cukor
Foto: pixabay.com

Ako skaramelizovať cukor „suchou metódou“

Suchý spôsob karamelizácie cukru zahŕňa samotné rozpustenie bieleho cukru, a to bez pridania tekutiny. Táto metóda je vhodnejšia pre skúsenejších kuchárov a cukrárov.

  1. Zahrejte hrniec. Na sporák postavte hrniec s hrubým dnom a vysokými okrajmi, nastavte stredne vysokú teplotu.
  2. Vsypte cukor do hrnca a miešajte. Počkajte, kým sa dávka cukru začne topiť, než pridáte ďalší.
  3. Znížte teplotu. Keď sa všetok cukor rozpustí, znížte teplotu a prestaňte ho miešať. Nechajte horúci karamel na ohni a kontrolujte farbu a teplotu, až kým nedosiahne požadovanú konzistenciu.
  4. Odstráňte skaramelizovaný cukor z plameňa. Skaramelizovaný cukor je vhodné použiť ihneď po jeho príprave.

ako skaramelizovať cukor
Foto: pixabay.com

Pozdáva sa vám viac mokrá alebo suchá metóda ako skaramelizovať cukor? Vlastnoručne vyrobenú skaramelizovanú hmotu následne môžete premeniť na lahodný domáci slaný karamel alebo ju použiť ako hlavnú ingredienciu do nepečených karamelových cheesecake kúskov.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ