Mlieko: aký druh si prinesiete domov?

Spísali sme pre vás jednoduchý a stručný prehľad toho, aké mlieko ste si doniesli z obchodu domov. Na mliekach nachádzame rôzne názvy a označenia, ktoré bežnému konzumentovi nemusia byť hneď úplne jasné. Čo si môžeme predstaviť pod pojmom homogenizované, trvanlivé, čerstvé či rastlinné?

Homogenizované a pasterizované, ktoré je ktoré?

Ide o dve základné technologické úpravy, ktoré sa uplatňujú pri všetkých kúpených mliečnych výrobkoch z bežných obchodov. Homogenizácia je technologický proces rozdrobenia tukových zložiek v mlieku. Pomocou pôsobenia vysokého tlaku na tekutinu dôjde k zahriatiu na asi 55 – 65 stupňov Celzia za účelom zmenšenia tukových guličiek. Tie by inak vytvorili na mlieku, smotane, či jogurte tukovú vrstvu na povrchu. Tento proces môžeme pokladať za štandardnú úpravu a nijak neznižuje chuťovú či výživovú kvalitu, naopak zvyšuje kvalitatívne vlastnosti.

Pasterizácia je proces zahrievania na teplotu 72 stupňov po dobu 15 sekúnd. Pasterizácia odstráni choroboplodné zárodky škodlivých mikroorganizmov, avšak nemá vplyv na predĺženie trvanlivosti výrobku.

mlieko
Foto: Pixabay

Jediným druhom živočíšneho mlieka, ktoré neprešlo homogenizáciou a pasterizáciou je mlieko surové. To kúpite jedine v automatoch alebo priamo na farme. Toto mlieko nebolo nijak tepelne upravené, preto je nevyhnutné pred jeho konzumáciou ho doma pasterizovať! A samozrejme ho musíte uchovávať v chladničke a spotrebovať čo najrýchlejšie. Na jeho povrchu nájdete vyzrážanú smotanu, keďže neprešlo homogenizáciou.

Mohlo by vás zaujímať, aký je rozdiel medzi gréckym jogurtom a jogurtom gréckeho typu.

Trvanlivé mlieko

Trvanlivé alebo označené skratkou UHT, môžeme nájsť v obchode mimo chladničky a nevyžaduje uskladnenie v chlade. UHT je technológia zahriatia mlieka na teplotu 135 stupňov po dobu aspoň 1 sekundy, kedy dochádza k zničeniu všetkých mikroorganizmov. Ošetrenie UHT pomáha predĺžiť trvanlivosť neotvoreného mliečneho výrobku až na niekoľko mesiacov bez chladenia.

Vedeli ste aký je rozdiel medzi minimálnou trvanlivosťou a dátumom spotreby?

Avšak využitie vysokej teploty negatívne ovplyvňuje nutričné zložky mlieka. Tento proces zničí skoro všetky prospešné enzýmy a mnoho vitamínov. Zmeny sa môžu odraziť aj na chuti, vôni a farbe mlieka.

Čerstvé mlieko

Potrebuje skladovanie v chlade pri teplote 4-8 stupňov Celzia. Mlieko prešlo homogenizáciou aj pasterizáciou, ale neprešlo UHT technológiou. Čerstvé mlieko častokrát nájdeme v BIO kvalite. Za bio mlieko považujeme produkt vyrobený na eko-farme s platným certifikátom. Na takýchto farmách sú pre chov dobytka zákonom stanovené podmienky, od spôsobu ustajnenia, cez krmivo až po veterinárnu starostlivosť.

mlieko
Foto: Pixabay

Rastlinné mlieka

Ide o nápoje, ktoré majú napodobňovať mlieka živočíšneho pôvodu. Kupujú ich najmä vegáni a ľudia s intoleranciou alebo alergiou na bielkoviny živočíšneho mlieka. Vyrábané sú z obilných surovín, orechov alebo strukovín. Živočíšne mlieko však pripomínajú možno tak len farbou, o chuti a vôni možno pochybovať.  

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ