Ako vyrobiť tvaroh doma? Jednoduchý recept len z 2 ingrediencií
Milujete chuť čerstvého tvarohu? Čo tak si ho pripraviť doma? Je to jednoduché, pomôcť vám môžu aj najmenší a výsledok rozhodne stojí za to! Domáci tvaroh je nielen chutnejší, ale aj bez prídavných látok, takže presne viete, čo jete. Ako vyrobiť tvaroh doma? Poďme sa spolu pozrieť, ako si tento tradičný mliečny výrobok pripravíte priamo v pohodlí svojej kuchyne.
Ako vyrobiť tvaroh doma? Čo budete na prípravu potrebovať?
Na prípravu domáceho tvarohu potrebujete len pár základných surovín:
- 2 litre plnotučného mlieka (najlepšie čerstvého, nie UHT)
- citrónová šťava alebo ocot (asi 2-3 polievkové lyžice)
- soľ podľa chuti (voliteľné)
Postup:
- Najprv nalejte mlieko do hrnca a pomaly ho zohrievajte na miernom ohni. Nemusí vrieť, stačí, aby sa dostalo na teplotu približne 40 °C. Poctivo mlieko miešajte, aby sa nepripálilo.
- Keď je mlieko dostatočne teplé, pridajte citrónovú šťavu alebo ocot. Mlieko sa začne ihneď zrážať a vy uvidíte, ako sa oddeľuje tvaroh od srvátky. Ak sa mlieko dostatočne nezrazí, pridajte ešte trochu citrónovej šťavy alebo octu.
- Keď sa mlieko zrazí, stiahnite ho z ohňa a nechajte ho pár minút postáť, aby sa oddelenie tvarohu od srvátky dokončilo.
- Následne zoberte cedník a vyložte ho čistou gázou. Prelejte zrazené mlieko cez cedník a nechajte tvaroh odkvapkať. Ak chcete tvaroh suchší, môžete ho v gáze ešte jemne stlačiť, aby ste odstránili prebytočnú srvátku.
- Váš domáci tvaroh môžete podľa chuti osoliť alebo do neho pridať bylinky, ovocie či med, ak chcete sladkú verziu. Domáci tvaroh chutí skvelo na sladko aj na slano!
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Malinový koláč s tvarohovým krémom
Gurman TIP: Tvrdý tvaroh si pripravíte tak, že mlieko zohrejete na približne 60 °C. Po zrazení nechajte tvaroh odkvapkať cez gázu alebo kuchynskú utierku a zaťažte ho ťažším lopárikom. Čím vyššiu teplotu mlieka zvolíte, tým tuhší a suchší bude výsledný tvaroh.
S plnotučným mliekom dosiahnete pri výrobe domáceho tvarohu ten najlepší výsledok. Vyhnite nízkotučným variantom. Domáci tvaroh môžete ochutiť podľa svojich predstáv. Skúste do neho pridať čerstvé bylinky ako pažítku alebo kôpor, alebo ho zamiešajte s medom a čerstvým ovocím pre sladkú raňajkovú verziu.
Prečítajte si tiež: FOTORECEPT Ryžový nákyp s broskyňami a tvarohom
Výroba domáceho tvarohu je nielen jednoduchá, ale aj zábavná aktivita, ktorú zvládne každý. Navyše, budete mať zaručený pocit spokojnosti, keď si pochutnáte na niečom, čo ste si sami pripravili. Takže nabudúce, keď budete mať chuť na tvaroh, vyskúšajte tento domáci recept. Uvidíte, že stojí za to!
Mohlo by vás zaujímať: Čo s tvarohom si uvariť? Receptár slaných aj sladkých dobrôt
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ