Domáce gnocchi: Pripravte si taliansku lahôdku len zo 4 ingrediencií

Gnocchi, malé kúsky zemiakového cesta s lahodnými omáčkami, predstavujú jedno z najpôvabnejších jedál talianskej kuchyne. Ich jemná textúra a schopnosť absorbovať chuť omáčok robia z gnocchi lahodný základ pre rôzne pokrmy. Navyše sú domáce gnocchi až prekvapivo ľahké na prípravu, do receptu budete potrebovať len štyri ingrediencie a trochu trpezlivosti pri formovaní cesta. Hotové gnocchi sa vám však odvďačia podmanivým chuťovým zážitkom.

Čo sú gnocchi?

Gnocchi sú malé kúsky cesta, zvyčajne okrúhleho alebo oválneho tvaru, ktoré sa varia vo vode alebo vývare a následne sa zmiešajú s rôznymi omáčkami. Na ich povrchu sa pri príprave často vidličkou vytvárajú aj malé drážky. Ich funkciou by malo byť zachytávanie omáčky, a teda práve vďaka nim, by každé vaše sústo tejto lahôdky malo byť vyvážené a lahodné.

Termín „gnocco“ (čo je jednotné číslo k slovu „gnocchi“) znamená uzol a vo voľnom preklade odkazuje na niečo tvrdé, ako sú články (nocche) prsta. Pravdepodobne boli gnocchi vynájdené okolo 16. storočia, práve v dobe, keď boli z Ameriky do Talianska dovezené zemiaky.

domáce gnocchi
Foto: Pixabay

Recept na domáce gnocchi zo 4 ingrediencií

Ingrediencie:

Postup:

  1. Uvarte zemiaky: Zemiaky v šupke uvarte v slanej vode. Potom ich už uvarené nastrúhajte na strúhadle alebo roztlačte.
  2. Pridajte múku: Postupne pridávajte k zemiakom múku, pridajte vajce, štipku soli a vytvorte cesto. Cesto vymieste ručne do hladkej konzistencie, nemalo by sa vám lepiť na prsty. Ak sa tak deje, pridajte viac múky.
  3. Vytváranie gnocchi: Rozdeľte cesto na menšie časti a vytvorte z nich dlhé valčeky. Následne ich krájajte na malé kúsky. O každý kúsok môžete pritlačiť vidličku, aby sa na povrchu vytvorili typické drážky na zachytávanie omáčky.
  4. Varenie: Gnocchi varte vo vriacej osolenej vode. Keď sú hotové (po cca 2 minútach), vyplávajú na povrch.

Mohlo by vás zaujímať: Čo na obed zo zemiakov: 7 vynikajúcich a sýtych receptov

domáce gnocchi
Foto: Pixabay

S čím podávať domáce gnocchi?

Gnocchi sa výborne hodia k jednoduchej paradajkovej omáčke, do ktorej môžete pridať bylinky podľa chuti (napr. bazalku). Taktiež môžete domáce gnocchi orestovať na panvici s trochou masla so šalviou a bohato ich posypať pred podávaním parmezánom. Po uvarení taktiež môžete gnocchi ešte zapiecť v rúre s maslom, syrom a smotanou a pripraviť ich na spôsob gratinovaných zemiakov.

Gurman TIP: Pri príprave domácich gnocchi si dávajte pozor na množstvo múky, ktoré pridáte do cesta. Zemiakové cesto by malo byť vláčne, nebojte sa, že by sa rozvarilo. Naopak príliš tuhé cesto urobí gnocchi hutnými a tvrdými. Neuvarené gnocchi môžete zmraziť a mať ich tak po ruke napríklad na prípravu rýchlej večere.

Prečítajte si tiež: Šupka zo zemiakov: Určite ju nevyhadzujte, TAKTO sa dá ešte využiť

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ