Čo na obed zo zemiakov: 7 vynikajúcich a sýtych receptov

Zemiaky sú skvelou surovinou pre prípravu rôznorodých jedál. Sú výživné, cenovo dostupné a môžete ich pripraviť na množstvo spôsobov. Navyše jedlá z nich sú sýte a potešia milovníkov klasických chutí. Čo na obed zo zemiakov? Prinášame vám niekoľko receptov na vynikajúce jedlá, ktoré môžete si môžete pripraviť na obed zo zemiakov.

Zemiaky sú veľmi flexibilnou surovinou a môžete s nimi experimentovať podľa vlastnej chuti. Ich škrobovitosť môžete využiť v cestách, perfektne zahustia polievky, ale hodia sa aj ako hlavný chod, na ktorý nebudete potrebovať veľa ďalších ingrediencií. Zemiaky vám jednoducho poskytnú množstvo inšpirácie na výborný obed.

Čo na obed zo zemiakov?

1. Zemiaková polievka:

Zemiaky môžu byť základom chutnej a sýtej zemiakovej polievky. Stačí ich nakrájať na kocky, pridať na orestovanú cibuľu, cesnak a koreňovú zeleninu a variť podliate vodou či vývarom do zmäknutia. Na ochutenie nezabudnite pridať soľ, korenie a bobkový list. Potom polievku môžete rozmixovať na hladkú konzistenciu a pridajte smotanu na dochutenie. Posypte čerstvými bylinkami alebo chlebovými krutónmi a obed je hotový.

čo na obed zo zemiakov
Foto: Pixabay

2. Bryndzové halušky:

Ak máte radi tradičnú slovenskú kuchyňu, nezabudnite na bryndzové halušky. Zemiaky uvaríte, postrúhate, pridáte k nim múku a vytvoríte cesto na halušky. Po uvarení ich už len jednoducho zmiešate s bryndzou, slaninou a kyslou smotanou. Celý recept na výborné bryndzové halušky nájdete TU.

Gurman TIP: V niektorých končinách Slovenska sa podávajú aj halušky premiešané s menšími kúskami zemiakov a táto zmes je následne zaliata opraženou slaninkou na masti. Ďalší skvelý trik, ako použiť zemiaky pri príprave obeda.

3. Zemiakové placky:

Zemiakové placky sú obľúbenou prílohou na Slovensku aj inde vo svete. Navyše, dajú sa konzumovať aj ako hlavné jedlo. Zemiaky sa nastrúhajú, zmiešajú s vajíčkami, cibuľou a múkou a vyprážajú na panvici. Môžete ich podávať s kyslou smotanou alebo jablkovým kompótom. Do cesta na zemiakové placky môžete pridať aj inú zeleninu, napríklad cuketu či patizón. Preferujete klasické mäsité jedlá? Určite si pripravte kuracie soté v zemiakovej placke.

Kuracie soté v zemiakovej placke
Foto: Gurman

4. Zemiakové krokety:

Zemiakové krokety sú ďalšou lahodnou možnosťou, keď neviete, čo na obed zo zemiakov. Potešia určite aj detské jazýčky. Popučené uvarené zemiaky sa zmiešajú s múkou, soľou, opraženou cibuľou a bylinkami. Potom sa tvarujú do guličiek alebo valčekov a opečú sa na panvici.

5. Zemiakový gratin:

Zemiakový gratin je elegantným francúzskym spôsobom, ako si vychutnať zemiaky na obed či večeru. Tenké plátky zemiakov sa vrstvia so smotanou, maslom, syrom a cesnakom a pečú sa v rúre, kým nezískajú zlatohnedý povrch. Aj keď gratinované zemiaky sú tradičnou francúzskou prílohou, ich sýtosť ich predurčuje byť aj plnohodnotným hlavným jedlom.

čo na obed zo zemiakov
Foto: Pexels

6. Zemiakový prívarok na kyslo:

Kto by nepoznal toto nostalgické, no sýte a jednoduché jedlo z detstva. Zemiakový prívarok pripravíte jednoducho s minimom ingrediencií. Orestujte cibuľu, pridajte k nej zemiaky, podlejte vodou, pridajte koreniny a bobkový list a duste asi 15 minút. Keď sú zemiaky uvarené, zalejte zmesou smotany a múky. Zemiakový prívarok môžete na záver ochutiť octom a pridať do neho kôpor. Podávajte samostatne alebo s vajíčkom či fašírkou a krajcom chleba.

Mohlo by vás zaujímať: Poznáte všetky druhy octu? Zistite, ako ich správne použiť

7. Zemiakové džatky:

Ide o populárne slovenské jedlo z oblasti Spiša, kde sa pripravovali džatky z varených zemiakov od nepamäti. Uvarené zemiaky sa premiešajú s múkou a osolenou vodou, ktorá zostala s ich varenia (ponechajte cca 1/3 vody z hrnca). Táto zmes sa nechá odpočívať pod pokrievkou, až pokiaľ tuhé suroviny nepojmú čo najviac vody. Zostatok vody vylejte. Vznikne vám mazľavé cesto, z ktorého vytvarujete guličky, tie následne podlejete prepraženou slaninou a masťou z nej. Vo vegetariánskej verzii použite do zlatista prepražené maslo.

čo na obed zo zemiakov
Foto: Pexels

Viete už, čo si pripravíte na obed zo zemiakov? Veríme, že sme vás našimi tipmi inšpirovali k príprave lahodného obeda, na ktorom si po prinesení na stôl, pochutí celá vaša rodina. Tušili ste, že zemiaky môžete využiť aj pri záchane presoleného jedla? Odhaľte viac tipov, ako urobiť presolené jedlo znovu vhodným na konzumáciu.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ