Rýchla večera: RECEPT na gratinované zemiaky ako z reštaurácie

Ak hľadáte jednoduchý a rýchly recept na večeru ako z francúzskej reštaurácie, ste na správnom mieste. Gratinované zemiaky vás očaria svojou chuťou a vzhľadom, môžete ich podávať samostatne alebo aj ako prílohu. Rýchla večera? Recept na gratinované zemiaky rozhodne stojí za vyskúšanie, navyše na neho budete potrebovať len pár ingrediencií.

Rýchla večera: Recept na francúzske gratinované zemiaky

Ingrediencie:

  • 5 veľkých zemiakov (olúpaných a nakrájaných na tenké plátky)
  • 2 šálky smotany na varenie
  • 1 šálka mlieka
  • 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  • 2 šálky strúhaného syra (ideálne ementál)
  • 2 lyžice masla
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobenie (napríklad petržlenová vňať)

rýchla večera recept
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Olúpte zemiaky a nakrájajte ich na čo najtenšie plátky. Môžete použiť strúhadlo, aby ste nakrájali rovnomerne hrubé plátky zemiakov.
  2. V hrnci rozohrejte smotanu na varenie a mlieko. Pridajte nasekaný cesnak a nechajte zmes povariť asi 5 minút, aby sa chuť cesnaku zjemnila a rozvinula sa jeho aróma. Zmes osoľte a okoreňte podľa chuti.
  3. Do zmesi pridajte 1 a 1/2 šálky nastrúhaného syra a dobre premiešajte. Syr by sa mal úplne roztopiť a zmes by mala byť hladká, bez hrudiek.
  4. Vymažte pekáč maslom a uložte plátky zemiakov do tenskej vrstvy na jeho dne. Zalejte ich časťou smotanovej zmesi. Pokračujte vytváraním vrstiev, pričom na vrchu by mal byť zemiaky úplne zaliate zvyškom smotanovej zmesi.
  5. Vrch pekáča posypte bohatou vrstvou syra. Môžete pridať aj trochu čierneho korenia pre pikantnejšiu chuť a plátky masla. Tento krok môžete urobiť až na konci pečenia, aby sa syr na povrchu nespálil.
  6. Pečte gratinované zemiaky v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 30-40 minút alebo kým zemiaky nebudú mäkké a ich povrch bude zlatohnedý.
  7. Po vytiahnutí z rúry nechajte zemiaky chvíľu odpočívať. Potom ich nakrájajte na porcie, ozdobte čerstvými bylinkami ako je petržlenová vňať a podávajte ešte teplé. Ako prílohu ku gratinovaným zemiakom môžete podávať nakladanú červenú cibuľu.

rýchla večera recept
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Gratinované zemiaky sú skvelým samostatným vegetariánskym jedlom, môžete ich však podávať aj ako prílohu, napríklad k pečenému lososovi. Ak túžite tomuto pokrmu pridať ďalší rozmer chuti, nebojte sa k zemiakom pridať opraženú slaninku alebo ružičkový kel.

Mohlo by vás zaujímať: Čo na obed zo zemiakov: 7 vynikajúcich a sýtych receptov

Gratinované zemiaky sú plné krémovej chuti, pripravíte ich rýchlo a zasýtia vás počas chladnejších dní. Sú skvelou voľbou ako rýchla večera, recept môžete prispôsobiť vašim chutiam. Navyše vám navodia pocit pravej francúzskej reštaurácie u vás doma. Máte chuť na francúzsky dezert? Vyskúšajte krehké francúzske pečivo ku káve.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ