
Kupujete opekance, bobáľky či inak povedané pupáky, v obchode? Tak to sa vystavujete každoročnej lotérii, či nebudú tvrdé alebo naopak až príliš drobivé či gumové. Pripravte si s nami tradičný slovenský recept na domáce opekance, ktoré vytvorí výnimočnú atmosféru na vašom vianočnom stole.
Domáce opekance: Recept, ktorý pri Štedrej večeri nesklame
Opekance sú jednoduché a sýte sviatočné jedlo. V každom kúte Slovenska sa ich príprava trochu líši, a to zároveň aj ich podávanie. Máte ich radšej omastené s opraženou kyslou kapustou, s makom a medom, s tvarohom alebo u vás na stole bodujú premiešané s maslom a bryndzou? Toto jedlo vás môže sklamať len v prípade, pokiaľ v obchode siahnete po nekvalitných opekancoch. Prečo si ich teda radšej nepripraviť doma a ešte aj ušetriť? Pozrime sa na krok za krokom recept na vianočné domáce opekance.
Ingrediencie:
- 300 g múky (polohrubá)
- 1 ks vajce
- 2 polievkové lyžice cukru
- 10 g sušeného droždia
- 60 g masla
- štipka soli
- 300 ml plnotučného mlieka
- 700 ml plnotučného mlieka
Prečítajte si tiež: Ako nepribrať počas Vianoc? Odľahčite vaše sviatočné recepty

Postup receptu:
- Mlieko (300 ml) zohrejte, pokiaľ nebude mať izbovú teplotu, pridajte do neho 2 polievkové lyžice cukru a sušené droždie. Dôkladne rozmiešajte a nechajte vzísť kvások.
- Do múky najprv pridajte vajce, štipku soli, maslo a vykysnutý kvások. Potom vymiešajte zo zmesi tuhšie cesto a nechajte ho nakysnúť približne po dobu jednej hodiny.
- Po vykysnutí cesto vyvaľkajte na hrúbku 1 cm a vykrajujte z neho malé vankúšiky. Na tento účel môžete použiť napríklad väčší uzáver od fľaše. Alebo z cesta vyvaľkajte rukami dlhšie valčeky a opekance jednoducho odrežte v podobe malých kúskov cesta. Bobáľky uložte na vymastený plech a pečte ich na 200 stupňov Celzia po dobu 15 minút.
- Následne po upečení opekancov v hrnci zohrejte 700 ml mlieka, pridajte do neho opekance a varte ich približne 5 minút alebo pokiaľ nezmäknú podľa vašich preferencií chuti.
- Uvarené opekance rozdeľte do misiek alebo tanierov, prelejte ich napríklad prepraženým maslom, primiešajte do nich bryndzu a podávajte. Taktiež môžete staviť na klasiku s medom, cukrom a bohatou porciou pomletého maku.

Mohlo by vás zaujímať: Ako na skladovanie vianočného pečiva? Pomôžu vám tieto overené finty gazdiniek
Veríme, že recept na domáce opekance s makom prinesie do vášho domova vôňu vianočnej atmosféry a chuť sviatkov. Prajeme vám dobrú chuť!
Prečítajte si tiež: Maslo alebo tuk na pečenie: S čím sa vám podaria lepšie vianočné koláčiky?
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ