Maslo alebo tuk na pečenie: S čím sa vám podaria lepšie vianočné koláčiky?

Pri príprave vašich obľúbených vianočných receptov sa môžete stretnúť s dilemou, či na ich prípravu použiť maslo alebo tuk na pečenie? Rozhodovanie môže byť ťažké, preto vám prinášame sprievodcu negatívami aj plusmi oboch možností. S čím sa vydaria vianočné koláčiky lepšie, je to maslo alebo tuk na pečenie?

Použiť na pečenie vianočných dobrôt maslo alebo tuk na pečenie?

Maslo je pri pečení overenou klasikou. Na čo si však dať pozor?

Maslo pri pečení používame radi a často, a to nielen počas vianočných sviatkov. Jeho jemná chuť obohacuje cesto a prispieva k dokonalému výsledku pri mnohých cukrárskych receptoch. Pri výrobe krehkého pečiva a krémovej plnky do koláčikov má maslo nezameniteľné miesto. Navyše maslo dokáže zdôrazniť všetky koreniny, čo sa odrazí aj na chuti vašich medovníkov. Nevýhoda je, že pretože sa maslo sa topí rýchlejšie ako rastlinný tuk, vo výsledku bude vaše cesto na koláčiky menej nadýchané a tenšie, ako keď použijete pri pečení margarín.

Oproti rastlinnému tuku na pečenie je však maslo drahšie. Pri pečení zemeňte maslo za inú tukovú ingredienciu aj v prípade, ak sa chystáte pripravovať pohostenie pre vegánov alebo ľudí trpiacimi neznášanlivosťou laktózy. Pri intolerancii môžete použiť bezlaktózové maslo.

Gurman TIP: Ak pečiete maslové keksy a koláče, ktoré sa aj názvom spájajú s použitím masla v recepte, neexperimentujte s jeho zamenením za rastlinné tuky. Čo tak pripraviť počas týchto Vianoc pre vašu rodinku či návštevy aj cesnakové slimáky s maslom?

Cesnakové slimáky s maslom
Foto: Gurman

Kedy môžete použiť namiesto masla rastlinný tuk na pečenie?

Rastlinné tuky a margaríny sa tešia obľube najmä vďaka nižšej cene a dlhšej trvanlivosti v porovnaní s maslom. Rastlinný tuk nerozvíja chuť koláčikov, ale pridáva im špecifickú krémovú konzistenciu. Štruktúra vášho pečiva sa zároveň stane pekne nadýchanou. Môžete použiť v recepte maslo s margarínom dohromady? Neexistuje žiadne pravidlo, ktoré by hovorilo, že nemôžete použiť maslo a iný druh tuku spoločne. To sa vám môže hodiť napríklad, keď máte v kuchyni počas vianočného zhonu už len zvyšky masla.

Pri výbere vhodného rastlinného tuku na pečenie si na samotnom obale produktu prečítajte, na čo daný tuk odporúča použiť. Zvážte už pri kúpe, či ho plánujete pridať priamo do cesta, do krému alebo využiť na prípravu ozdobnej polevy. Vyberte si taktiež chuťovo neutrálny rastlinný tuk, ktorý je vyrobený zo slnečnicového oleja.

Plnené orechy s čokoládoovým krémom
Foto: Gurman

Tušili ste, že na prípravu vianočných maškŕt môžete použiť aj arašidové maslo? Odhaľte náš skvelý recept na cookies z arašidového masla. Keď ste verní maslovej chuti, bude sa vám hodiť postup na prípravu plnených orechov s čokoládovým krémom.

Mohlo by vás zaujímať: Vianočné pečivo: Koľko druhov upiecť na sviatky?

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ