Ako na skladovanie vianočného pečiva? Pomôžu vám tieto overené finty gazdiniek

Vianočné koláčiky, vrátane medovníkov, lineckého pečiva a vanilkových rožkov, sú neodmysliteľnou súčasťou sviatočného stola. Aby ste si vychutnali ich dokonalú chuť a textúru počas celých sviatkov, je dôležité venovať pozornosť tomu, ako na správne skladovanie vianočného pečiva. Prinášame tipy a triky, ako uchovať vaše pracne pripravené slané či sladké pečivo v najlepšom stave.

Skladovanie vianočného pečiva: Čomu sa vyhnúť, aby sa do sviatkov nepokazilo

1. Oddeľte jednotlivé druhy koláčikov

Ak ste napiekli a plánujete skladovať viac druhov koláčikov, je kľúčové ich oddeliť. Každý druh skladujte samostatne alebo aspoň jednotlivé druhy pečiva od seba oddeľte pergamenovým papierom, aby sa predišlo miešaniu ich aróm. Využite vzduchotesné nádoby, najideálnejšie je použiť kovové škatule alebo plastové obaly, ktoré zabezpečia, že koláčiky zostanú čerstvé.

2. Je vhodné na skladovanie vianočného pečiva použiť mrazničku?

Ak máte dostatok miesta, zamrazte vaše sviatočné koláčiky. Uložte ich do vzduchotesných sáčkov alebo do plastových obalov určených na mrazenie. Pred konzumovaním nechajte koláčiky rozmraziť pri izbovej teplote. Takto zamrazené koláčiky vám vydržia uložené niekoľko mesiacov, ak však pečiete začiatkom decembra a chcete koláčiky jesť na Vianoce, ich zamrazenie nie je nutné.

skladovanie vianočného pečiva
Foto: Pixabay

3. Pri príprave vianočných koláčikov používajte výhradne čerstvé a kvalitné suroviny

Kvalitné a najmä čerstvé suroviny výrazne ovplyvňujú trvanlivosť koláčikov. Používajte pri ich príprave výhradne čerstvé maslo, vajcia a kvalitné koreniny. Sledujte taktiež dátum spotreby surovín a vyvarujte sa ich dlhému skladovaniu.

Mohlo by vás zaujímať: Minimálna trvanlivosť alebo dátum spotreby. Poznáte rozdiel?

4. Dbajte pri skladovaní vianočného pečiva na suché prostredie

Koláčiky milujú suché prostredie, preto sa vyhnite ich skladovaniu v blízkosti vlhkých miestností alebo kuchynskej linky. Vlhkosť môže spôsobiť, že koláčiky strácajú svoju krehkosť a nadýchanosť a stávajú sa mäkkými. Mohlo by sa zdať, že vianočným medovníkom vlhkosť prospeje, aby nestvrdli, no skladovanie vo vyslovene vlhkom prostredí sa neodporúča ani v tomto prípade.

Prečítajte si tiež: Najlepšie medovníky: Čo robiť, aby boli hneď po upečení mäkučké?

skladovanie vianočného pečiva
Foto: Pixabay

5. Tipy na skladovanie vianočného pečiva od skúsených gazdiniek

  • Skladujte medovníky s kúskom čerstvého chleba alebo jablka. To im pomôže udržať si vlhkosť.
  • Do nádoby so skladovanými vianočnými koláčikmi pridajte z šupku citrusového ovocia pre príjemnú arómu.
  • Pre vanilkové rožky použite nádoby s kvalitným tesnením, aby ste zachovali svoju krehkosť.

6. Ochrana pred nechcenými pachmi

Vianočné koláčiky môžu veľmi rýchlo absorbovať vône z okolia. Skladujte ich preto v uzavretých nádobách a vyhnite sa umiestneniu vedľa aromatických potravín, akými sú napríklad koreniny ako kardamóm. Toto korenie však môže spestriť vaše vianočné recepty. Ako na to sa dočítate TU.

S týmito jednoduchými tipmi na skladovanie vianočného pečiva zabezpečíte, že vaše koláčiky budú počas celých sviatkov výborné a chutné. Pripravte sa na radostné chvíle plné vôní a maškrtenia, ktoré vianočné pečivo dokáže priniesť na váš stôl.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ